Понеделник, 30 Сеп 2024
           
Свят

Лидерът на Хамас в Ливан е убит при израелски удар в Южен Ливан

   


В понеделник, палестинската групировка Хамас потвърди, че лидерът й в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, е бил убит при израелски удар, който поразил дома му в палестинския бежански лагер в южния ливански град Тир. Заедно с него са загинали и съпругата, синът и дъщеря му, пише News.

В същия ден, Народният фронт за освобождение на Палестина (ПФОП) съобщи, че трима от лидерите на организацията също са загинали при израелски въздушен удар в квартал Кола, в централната част на Бейрут. Според очевидци, ударът е поразил горните етажи на жилищна сграда. Това е първият удар, нанесен в рамките на градските граници на Бейрут по време на настоящия конфликт.

Междувременно в Йемен, израелски удари поразиха цели на бунтовниците хуси в пристанищния град Ходейда. Според здравните власти в Йемен, най-малко четирима души са загинали, а 29 са ранени при въздушните удари, които Израел извърши в отговор на ракетни атаки от страна на хусите.

Конфликтът продължава да ескалира с нарастваща интензивност и множество удари, предимно в южната част на Ливан, където Хизбула осъществява основната си дейност. Израел заяви, че атаките имат за цел да осигурят сигурността на северните райони на страната, които са подложени на непрекъснати ракетни обстрели от страна на Хизбула.

Ливанските власти потвърдиха, че над 1000 души са загинали през последните две седмици на израелски атаки, а повече от един милион души са напуснали домовете си, опитвайки се да избягат от конфликта.

Президентът на САЩ Джо Байдън, попитан дали може да бъде избегната тотална война в Близкия изток, каза "Трябва да бъде избегната". Той каза, че ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Съединените щати настояха за дипломатическо разрешаване на конфликта в Ливан, но също така упълномощиха своите военни да се подсилят в региона.