Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Цветан Цветанов и Стефан Софиянски ще се явят заедно на изборите

   


Партиите на Цветан Цветанов и Стефан Софиянски се явяват заедно на парламентарните избори под общото име Коалиция "Свободни избиратели", пише OFFNEWS.

В коалицията влизат неизвестната партия "Зелен съюз", "Републиканци за България" на Цветанов и партия Съюз на свободните демократи на Софиянски.

Участието засега не тръгна гладко. РИК отказа на "Свободни избиратели" регистрация на листата в столичния 25-и избирателен район, тъй като документите бяха подадени 25 минути след крайния срок - 17 ч. на 24 септември. Коалицията обжалва това решение пред ЦИК, но отново остана без кандидатска листа в района.

Партия "Зелен съюз" е учредена през 2010 г. Не е известно да е участвала в политическия  живот. Неин председател е Данаил Димов, а първи председател е била Велемира Цвяткова.

Прави впечатление, че "Свободни избиратели" участват с достатъчно дълги листи във всички избирателни райони.

 

Цветан Цветанов води листата на новата коалиция в Пловдив-област и в Благоевград. Цветанов е бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и депутат в първите кабинети на Бойко Борисов и много години бе негова дясна ръка. Един от стожерите на ГЕРБ от самото му основаване. Той се раздели с партията след шумния имотен скандал, станал известен като "Апартаментгейт".

Стефан Софиянски, бивш кмет на София и бивш служебен премиер, сега води листата на "Свободни избиратели" в Добрич и Велико Търново. 

Нито единият от двамата лидери в коалицията не е в софийските листи. В 23 МИР водач е зъболекарят д-р Иван Антикаджиев, който и преди е бил кандидат на ССД. В 24 МИР-София водач е Джена Грозданова, бивш депутат и представител на партията на Цветан Цветанов.