Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

   

  БТА

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност, пише БНР.

Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на брифинг за медиите след заседанието на Министерския съвет:

"Най-тежката хипотези са няколко милиарда, които, ако не се получи финансиране по плана, средствата трябва да бъдат осигурени от националния бюджет. Можете да прецените за каква загуба на средства става дума, защото ние все още сме на второ плащане. Не сме приключили, не можем да подадем искане за трето, за четвърто плащане, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане.

Промените по Плана на възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изпратени най-късно до 15-20 октомври, за да успее Европейската комисия да ги приеме и България да не загуби средства, посочи още тя и добави, че ЕК се нуждае от време, от вътрешно съгласуване, както и Съветът, като това отнема около два месеца.

Людмила Петкова каза, че към момента евентуална загуба на европейско финансиране по ПВУ не се калкулира в проекта на бюджета за следващата година, но допусна, че това би застрашило критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас:

"Не мога на този етап да го кажа категорично, но съществува значителен риск. Не е много сигурно/ дали могат да се запазят параметрите за фискална устойчивост. Те могат да се разчетат в бюджета, въпросът е на каква цена".