Петък, 27 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Депутат с условна присъда е водач в листата на ДПС-Ново начало в Монтана и Плевен

   


Сегашният депутат от ДПС Димитър Аврамов е водач в листата на ДПС-Ново начало. През март тази година той получи условна присъда за търговия с влияние. Това обаче не е попречило на Делян Пеевски да заложи на него - в Монтана и в Плевен, пише OFFNEWS.

По принцип Аврамов влиза в Народното събрание от 12 МИР Монтана.

Присъдата му е за срок от една година с три години изпитателен срок, в който тя може да стане ефективна, ако Аврамов извърши ново престъпление.

Той беше арестуван през лятото на 2012 г. и обвинен, че в тогавашното си качество на депутат от ГЕРБ е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи. В замяна Аврамов е предложил да упражни влияние над Областната дирекция "Земеделие" във връзка със земите, за които се отпускат субсидии.

Според присъдата на СГС като помагач на Аврамов е действал Методи Петков, който е осъден на шест месеца условно. Третият подсъдим по случая - Владимир Чернев, е оправдан. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд (САС).

 

При първото разглеждане на делото на първа инстанция през 2016 г. Аврамов беше оправдан, но след това САС отмени това решение и върна казуса за ново разглеждане.

През 2019 г. то тръгна повторно, но вече в Специализирания наказателен съд, който по онова време беше компетентен да съди депутати. След закриването му през 2022 г. делото отново беше прехвърлено в Софийския градски съд.

Веднага след ареста си през 2012 г. Аврамов беше изключен от ГЕРБ, но впоследствие оглави листата на ДПС в Монтана и оттогава е избиран за народен представител от движението. През последните години имунитетът му няколко пъти беше свалян заради делото за търговия с влияние.

Начело на листата на ГЕРБ в Монтана е лидерът на СДС Румен Христов. "Продължаваме промяната - Демократична България" са заложили на Ванина Вецина, а "Възраждане" на Петър Петров. Мария Каменова е първа в листата на БСП-Обединена левица. Тя е юрист, на 32 години, и е част от "Изправи се.БГ" на Мая Манолова.  Емил Трифонов е водач в листата на "Има такъв народ".

Коалицията около Доган - "Алианс за права и свободи" разчита на Иван Замфиров.