Петък, 27 Сеп 2024
           
Коментари Новини

България ще произвежда военна техника по стандартите на НАТО

   


На 1 октомври в Бургас ще се открие нов завод, в който за първи път в България ще се произвеждат бронирани машини по стандартите на НАТО. Така се отваря и нова страница в историята на българската отбранителна индустрия - техника, произведена у нас, ще може да се продава успешно и в държави от ЕС и НАТО, пише OFFNEWS.

За инвестицията се чу за първи път преди две години, когато д-р Антон Стефов, българин с 25-г. успешен бизнес в световен мащаб, обяви, че иска да отвори заводи у нас , за да подпомогне икономиката и родния военно-промишлен комплекс. Както и да внесе специфично ноухау, което ще остане за младите инженери в страната. Компанията му се казва International Armored Group /IAG/ и има заводи в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Турция.

 

IAG произвежда почти всичко в областта бронираната техника. Освен тактическите автомобили и специализирани решения за отбраната, като например военни кранове и платформи, се предлагат и коли за цивилни цели. Има и реактивни и минохвъргачни установки. IAG в момента разработва колесни и верижни роботи, а д-р Стефов вижда бъдещето на тази индустрия в роботизацията и изкуствения интелект. Самият той, инженер по професия, лично участва в новите разработки и в производствения им процес.

Ето някои от най-популярните модели, които ще се произвеждат в завода в град Бургас и ще бъдат демонстрирани на откриването на 1 октомври: 

 

РИЛА 8x8 – бойната машина на пехотата 

РИЛА 8x8 е най-новата бойна машина на пехотата от ново поколение и е най-разпознаваемата машина на IAG в България, представяна и на изложенията „Хемус“ в Пловдив. Предлага се в няколко конфигурации – с технически и тактически характеристики, които могат да се надграждат. Вече има и „плаващ“ модел. В модулния корпус могат да се интегрират различни видове оборудване за нуждите на армията. РИЛА 8x8 е с най-високо ниво на балистична защита по стандарта на НАТО - STANAG 4569 ниво 4. Машината е с независимо окачване и се придвижва лесно по неравни терени. Оборудвана е с турбодизелов двигател, който стига до скорост от 100 км/ч с пробег до 700 км. Има автоматична противопожарна система. Може да превозва до 11 души екипаж.

Дронове

Като част от програмата на откриването на завода ще бъде представена демонстрация на дронове от последно поколение, които ще се произвеждат в завода на IAG. Дроновете Azriel и Lifter са разработени от D Aerospace съвместно с компанията на д-р Стефов. Azriel е с фокус върху тактическото наблюдение и разузнаване, а Lifter -  с по-голяма насоченост върху доставка на полезни товари. 

РИЛА 4x4 MRAP е сред първите машини на IAG, сертифицирани по стандартите на НАТО след тестове в България, съвместно с международната лаборатория TNO, Нидерландия. От 2021 г. изпитания се провеждат и у нас – на „Централен артилерийски полигон – МО“ до с. Змеево, след като IAG получи съгласие за това от TNO. Колите отговарят на стандарт STANAG 4569 – ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и страничен взрив 50 кг. тротил. РИЛА 4x4 MRAP осигурява защита от мини. Има възможност за полицейско или военно оборудване на купола - включително с въртящ се на 360° модул с оръжие, автоматична оръжейна станция с дистанционно управление, системи за наблюдение и много други. С независимо окачване, освен максимална защита колата гарантира и висока мобилност. Може да превозва до 10 души екипаж.

Автомобил със завършен V-образен под за защита от мини и засади, в конфигурации 4x4 и 6x6. Със стандартна защита по STANAG ниво II, може да бъде надграден до ниво III с допълнителна лека броня. Уникалният V-образен корпус осигурява отлична защита срещу взривове по стандарта STANAG 2a, 2b и 3a. Guardian Xtreme е специално проектиран да отговаря на бойни, тактически и наблюдателни мисии. Изключително маневрен. В него може да се превозват до 10-12 напълно екипирани пехотинци. Седалките са сертифицирани за военни цели, което намалява въздействието при взрив. Може да интегрира автоматични оръжейни станции, термовизионни камери, гранатомети и друго оборудване. 

Високоподвижна платформа, подходяща за мисии в екстремни терени и климатични условия. Разработена за нуждите на специални сили и тактически части, LPV съчетава бърза скорост и маневреност, които рядко се срещат в индустрията. Побира до 8 души напълно оборудван екипаж.  LPV се предлага с три типа двигатели и множество допълнителни опции, адаптирани според изискванията на клиентите, което го прави универсално средство за отбрана.

Машината е изключително гъвкава, с възможност за различни конфигурации.

Може да се използва като товарен и патрулен автомобил. Предлага се с мощни турбодизелови или бензинови V8 двигатели, с опции за задвижване 4×4 или 4×2, както и различни видове кабини. С брониране до ниво CEN B6 и NIJ III, автомобилът осигурява защита срещу регламентираните в стандартите на НАТО.

Още не е ясно дали Българската армия ще успее да се възползва от местното производство на IAG, макар че то също би намалило немалките разходи за ремонт и поддръжка. В чужбина д-р Антон Стефов работи с много организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили (Бундесвер) и др. Любопитно е, че моделът Sentinel ARV беше избрана от Space X за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват по света от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело и др.

Общото за всички модели е, че гарантират опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства.