Петък, 27 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Изпращат доклада на комисията по случая с кмета на Доспат до редица институции за предприемане на действия

   


Парламентът реши да изпрати доклада на Временната комисия за проверка на корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат до редица институции за предприемане на действия, пише БНР

Това са Европейската прокуратура, българската прокуратура, министър-председателя, МВР, Комисията за противодействие на корупцията, Агенцията за държавна финансова инспекция, Националната агенция по приходите и Държавна агенция „Национална сигурност“. 

За сезирането на институциите се обявиха 104 народни представили. Против бях 64-ма от ГЕРБ-СДС. От ДПС не участваха в гласуването. 

По време на дебата от ГЕРБ-СДС, чийто представител е кметът на община Доспат Елин Радев, заявиха, че Временната комисия се е превърнала в "политическа бухалка". Маноил Манев:

"Целта на такава комисия, насочена срещу един определен човек, може да бъде наричана само по един определен начин - трибунал". 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов посочи:

"Моралът и истината казват, че тоя в Доспат си е за прокурор. И дори и да си разпорите коремите тука, всичките ония сигнали, които са на около 20 сантиметра на височина, ние ще ги внесем в прокуратурата".
 
Многочасовият дебат в зала беше съпроводен с искане за реформи в "бездействащата прокуратура" и размяна на обвинения в корупция.