Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Министър Карадимов: Проблемът с мъртвите души не може да бъде решен от правителството

   


Проблемът с "мъртвите души" в избирателните списъци не може да бъде решен от правителството и от ГРАО. Нужна е воля и промяна на закон, който е изцяло в прерогативите на Народното събрание. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, съобщават от МИР, пише NEWS.

Според него част от ниската избирателна активност се дължи и на известни колебания в прозрачността на изборния процес. Той поясни, че не изразява съмнение за мерките, които са предприемани до момента, но иска тяхното надграждане и уплътняване.

Министърът на иновациите подчерта, че Изборният кодекс винаги е бил проблемен терен.

Карадимов проведе среща с областните управители във връзка с изборите през октомври в качеството си на координатор на процесите по организацията на вота. По думите му всичко се движи в срок. Той отбеляза, че изборният процес се ръководи от (ЦИК), а правителството трябва да осигури материално-техническото осигуряване на изборите. Затова са пряко ангажирани МВР с осигуряване на вътрешния ред, спокойствието и охраната, Министерство на външните работи (МВнР) по отношение на изборния процес в чужбина, Министерство на правосъдието по отношение на осигуряването на гласуването в местата за лишаване от свобода, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ГРАО и Министерството на електронното управление, посочи Карадимов.

Според него взаимоотношенията с ЦИК в този изборен процес са изключително добри. Той посочи, че правителството е инициирало допълнителни мерки, които да гарантират прозрачността на вота. Имаме готовност за пълна подкрепа за всички мерки, които осигуряват прозрачността на изборния процес и доверието на гражданите, каза още Карадимов. Той допълни, че е създадено и междуведомствено звено на прокуратурата, ДАНС и МВР във връзка с изборите на 27 октомври.