Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

НС отхвърли проектите за промени в Закона за закрила на детето

   


НС отхвърли на първо четене всичките пет проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорни бяха предложенията, които се отнасят до смяната на пола на лица под 18 години. Проектът на ИТН предвиждаше пълна забрана, в едно от предложенията на ПП-ДБ се даваше такава възможност - по медицинска препоръка, ако съществува сериозна опасност за здравето и живота на децата, пише БНР.

Освен срещу проекта на ИТН, депутатите от ПП-ДБ гласуваха против собствените си 4 предложения. Това предизвика председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов иронично да гласува "За" по едно тях и да обясни от парламентарната трибуна:

"Колеги, гласувах "за", за да окажа морална подкрепа на сексуално неориентираната група, която предложи закона, която доказва, че сексуалната неориентираност води до душевна такава, защото предлагат нещо, което не могат да подкрепят след това самите те. Правилно отхвърлихме закона, но някой трябваше да подкрепи морално тези объркани хорица с розови еднорогчета на седалчиците".

След гласуването в зала един от вносителите на проекта, допускащ смяна на пола по медицинска препоръка - Катя Панева изрази удовлетворение от отхвърлянето му и напомни, че тази процедура и сега е забранена за лица под 18 години:

"Ние от коалиция ПП-ДБ сме наясно с това. Никой от нас не искаше да се занимава с подобни теми, които не съществуват, но, имайки предвид това, което се случи със закона на "Възраждане", които внесоха - за така наречената LGBT пропаганда, ние трябваше да предприемем някакви действия и да минимизираме щетите, които щеше да нанесе законът на ИТН. Нашият законопроект предлага и защитава именно децата и лекарите тогава, когато трябва медицината да се намеси".

Георги Иванов от „Възраждане“ получи наказание "забележка" от председателя на НС Рая Назарян заради обвинение към ПП-ДБ, че подкрепят педофилията, тъй като в 47-мия парламент отказали да подкрепят предложение за по-строги санкции за това престъпление. Зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов отговори:

"Знаете, че един от законопроектите е именно за ограничаване на престъпленията, на сексуалните посегателства срещу малолетни, така че този коментар беше абсолютно несъстоятелен".

Най-много гласове - 79, но недостатъчно, получи проектът на ИТН. Сред отхвърлените предложения е и забраната за политическата пропаганда в училище, ограниченията за заемане на длъжности, свързани с работа с деца от осъдени за сексуални посегателства и забраната за продажба на алкохол, тютюневи изделия и райски газ на деца.

Депутатите включиха в дневния си ред повторно обсъждане на промените в Закона за адвокатурата, които бяха върнати с вето от президента Румен Радев.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще бъдат обсъдени и приетите на извънредна Енергийна комисия вчера актуализирана пътна карта за климатична неутралност и проект на решение, който предвижда придобиване от държавата на дълготрайни активи на мини "Марица изток".