Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Кирил Петков: Санкциите по закона Магнитски да обхваща и хората около санкционираните

   


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предложи на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо санкциите по закона "Магнитски" да обхващат не само съответния висшестоящ човек, но и хората от обкръжението му, пише OFFNews.

"Много е трудно да се премахне корупцията от местата, където тя е била основен източник на доходи за политическите актьори", обясни Петков. 

Срещата между него и държавния секретар на САЩ Майк Помпео се е провела на 20 септември. Съпредседателят на ПП посочи, че предишният ден (19 септември) са се опитали да освободят Антон Славчев като председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). 

"Комисията, въпреки че сме от държавите с най-голям брой по дела по "Магнитски" в Европа, не е разследвала нямаме нито един човек, санкциониран по този закон. Опитваме иновативни начини за ограничаване на корупцията, да въведем прозрачност чрез колкото се може по-голям натиск", каза още Петков.

По думите му за да има корупция, трябва да има малки тайни, а те се случват на един и същ брой хора в малка стая. 

Другият проблем е т.нар. постоянна инфраструктура - прокуратурата, апаратът на службите за сигурност, регулаторните органи. "Всички те са обвързани с едни и същи корупционни принципи", заяви съпредседателят на ПП. 

Според него паричните потоци трябва да бъдат пренасочени към местата, които тези хора не могат да достигнат. "Издигнахме над 1 млн. души над линията на бедност, като вдигнахме пенсиите, но който и да дойде - не може да ги понижи", даде пример Петков.

"Цялата система е създадена да поглъща много парични потоци. Когато извадите парите, започват междуособици. За първи път от 30 години насам една от най-корумпираните партии - ДПС, се разпадна на две. Тя беше символ на корупцията. Причината, според Петков, е, защото е започнала да се бори за ограниченото ниво на средствата", категоричен е бившият министър-председател.

Според него именно тук САЩ са свършили добра работа - със санкциите по закона "Магнитски".

"Те работят като инструмент, но единственото нещо, което може да бъде по-ефективно е, че не трябва да обхваща само висшестоящия човек, а целият клъстер около него.  Например, днес Пеевски, въпреки че е в този списък, си живее живота", коментира той.