Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Борисов: Албания върви напред, тя прие българското малцинство

   

  БТА

Лидерът на ГЕРБ- СДС Бойко Борисов подчерта в кулоарите на парламента, че няма да бъдат затваряни енергийни мощности в България - нито мини, нито топлоцентрали. Той заяви обаче, че трябва да бъдат приети законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, пише БНР.

"Много важни са двете точки в енергетиката. Тук искам да уверя всички- аз съм се подписал пред българските миньори и в този план нито ще се съкращава, нито ще се затварят мините, нито ще се затварят централите, още повече по време на войната в Украйна, където дефицитът на ток в един момент може да стане огромен. И тези мощности ще свършат работа и на Европа. Планът за възстановяване и това, което предлагаме, парите от него, които са за "Маришкия басейн", да отиват в държавните фирми, държавните предприятия. Самите миньори и работници да си ги виждат, да са в техните ръце. Това сега след малко ще кажа и на синдикатите", коментира той.

Борисов коментира и решението от Брюксел за започване на преговори за еврочленство с Албания отделно от Северна Македония. Лидерът препоръча страната ни да бъде умерена по този въпрос и без чувство за отмъщение.

"Защото тактиката на нашите колеги в Северна Македония е ние да бъдем виновни. Ние имаме договор за добросъседство, вписан в Плана за разширяване и никой не може да мръдне от него. Така действат европейските институции. Те не заплашват, те не обиждат, а резултата е, че Албания върви напред, тя прие българското малцинство, а нашите колеги в Северна Македония да понесат или да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата са си сътворили", заяви още лидерът на ГЕРБ.

А Борислав Гуцанов от БСП определи като правилно разделянето на Албания от Северна Македония по пътя им към ЕС.

"Нормална реакция на Брюксел след изказванията, особено последните от миналата седмица на официалните лица от Македония, нямаше каква да бъде друга реакция. По какъв ли не начин ни нарекоха. Така че, мисля, че това беше съвсем справедливо решение", коментира той.