Петък, 27 Сеп 2024
           
Новини

ГДБОП пресече схема за търговия с луксозни коли, ощетила държавата с 8 млн. лв.

   


ГДБОП разби организирана престъпна група, пресичайки схема за  с луксозни коли, съобщават от МВР. Операцията, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, е реализирана на 18 септември у нас и в чужбина, пише NEWS.

Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери при търговия с употребявани и нови автомобили във високия ценови клас. Схемата е действала от 2020 г. Нанесените щети на бюджета с в размер на 8 млн. лв. Продажбите на превозните средства пък са донесли на групата печалби от близо 50 млн. лв.

Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група. Автомобилите били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа "липсващ търговец", контролирани от престъпната група. По този начин не само не е внасян данък добавена стойност (ДДС) от продажбата на автомобили в страната в размер на 20%, но и българското дружество се е възползвало от възможността да получи неследващ се данъчен кредит - приспадане на ДДС. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите автомобили.

Служителите на ГДБОП са претърсили осем адреса в София и 2 в Кюстендил. Иззети са множество документи, компютърни и информационни системи, електронни носители, данни от ползвано в интернет облачно пространство, свързани с дейността на дружества "липсващи търговци" и реални дружества, имащи отношение към разследваната дейност.

Задържаните при акция лица са общо петима - на 54 г., 49 г., 52 г., 52 г. 46 г. Разпитани са 12 човека. Предстои извършването на експертизи. Работата по разследването продължава.