Петък, 27 Сеп 2024
           
Новини

ПП-ДБ сезира КС, ако този състав на ВСС номинира главен прокурор

   


ПП-ДБ ще подаде жалба в Конституционния съд, ако този състав на ВСС излъчи номинация за нов главен прокурор. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова, пише NEWS.

По думите й възобновената процедура по избор на нов обвинител номер едно е нелегитимна. Тя поясни, че ако се съберат 48 подписа на депутати, може да бъде внесено искане за тълкуване от КС и така процедурата да се стопира поне до произнасянето на магистратите.

Ако наистина има прокурори, които решат да участват в тази процедура, ние ще съберем подписи и ще внесем искане до КС за тълкуване на разпоредбите, свързани с това дали този ВСС има право да избере нов главен прокурор за 7 години, посочи Бориславова.

Изчакваме да видим дали ще има кандидати. Ако няма, процедурата ще трябва да започне наново. Надявам се едно ново НС да намери мнозинство да подкрепи законодателните промени, които сме предложили в тази връзка, допълни тя.

По отношение за Закона за адвокатурата народният представител заяви, че ПП-ДБ подкрепят 95% от текстовете в законопроекта. Според нея има параграфа, свързани с особените представители, които не отговарят на европейското законодателство. По думите й няма пречка те да бъдат гласувани с изменения.

Бориславова подчерта, че след ПП-ДБ ще предложат на избирателите си управленска формула с равно отдалечен надпартиен премиер, който да търси подкрепа около програма, която и от коалицията смятат за важна. Тя отбеляза, че има нужда от нов подход и поясни, че коалицията не настоява да има министри в едно бъдещо управление или да излъчи премиер.