Петък, 27 Сеп 2024
           
Коментари

Велев: Повече от половината българи ще получават минимална работна заплата през 2025 г.

   


Повече от половината българи ще получават минимална работна заплата през 2025 година, след нейното планирано увеличение до 1077 лева, прогнозира председателят на Българската асоциация на индустриалния капитал (БАКБ) Васил Велев, пише OFFNews.

Някои работодателски организации са против този ръст, стана ясно от интервюто.

„Искаме заплатите да растат. Но вие анализирахте ли на какво се дължи този ръст? В държавното управление е 27%, а средно е 15,4%”, каза Велев. По думите му ръст има най-вече при заплатите на бюджетна издръжка и при минималната, което също е административно наложено.

„Минималната заплата трябва да се получава от 5-6-7% от хората. Тя не е цел, тя не е някаква мечта”, подчерта Велев.

„В резултат на грешно и неправилно прилагано законодателство за миналата година 45% от работещите са получавали минимална брутна работна заплата. Догодина повече от половината българи ще получават еднаква – минимална работна заплата. Няма голяма икономика в света, която да има за цел минималната заплата да е половината от брутната средна. В Америка е 30%. При нас брутната минимална ще бъде 67% от брутната средна”, заяви Васил Велев.

„Казва ти се: „Ще го назначиш на ето такава заплата”. Няма значение, че той не може да го изработи това. А тази заплата е практически равна на средната в Смолян”, коментира още той.

Според него минималното възнаграждение трябва да е между 670 и 800 лв.

Велев алармира, че тази политика води до отлив на инвеститори, затваряне на предприятия и преминаване в сивия сектор. Вече две големи компании, с над 1000 работници, напускат страната.

„Просто медиите съобщават за големите компании. Този процес набира скорост. Има масови съкращения, големи компании се изнасят, малките и средните потъват в сивия сектор”, заяви Велев.