Петък, 27 Сеп 2024
           
Свят

Крайнодесен германски депутат експлоатирал затворници на Лукашенко във ферма за лук

   


Германският депутат Йорг Дорнау от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) в парламента на провинция Саксония използвал политически затворници, за да работят в плантацията му за лук в Беларус, пише OFFNEWS.

Дорнау е сключил договор с местния Център за изолиране на престъпници, за да наеме осъдени за политически престъпления беларуси в базираната си в Беларус земеделска компания OOO Zybulka-Bel, съобщи първа независимата местна медия Reform.news.

След президентските избори през 2020 г. в Беларус, отхвърлени от международната общност като фалшифицирани, президентът Александър Лукашенко засили политическите репресии и въведе масови репресии срещу инакомислещите, като включително вкара в затвора свои опоненти.

Един от работниците във фермата на Дорнау разказва, че е сортирал лук за около 5 евро на ден, след като бил задържан през февруари 2024 г. за това, че е харесал дадена публикация в социалните медии.

Той описва трудните условия на труд, като закуската е била в 7 ч. сутринта, а храна и вода не е имало до края на работния ден в 20 ч.

 

„Заведоха ни в приют. Беше ужасно мазе, хората бяха облечени с всякакви дрехи, така че ръцете и краката ни мръзнеха“, разказва работникът, експлоатиран от Дорнау. По думите му поне лукът бил вкусен.

Работата се контролирала от бригадир, който решавал дали да плати на задържания. Трудът не бил принудителен, а спечелените пари е трябвало да отидат за поддръжка на центъра за задържане, твърди работникът.

Йорг Дорнау е направил поне едно посещение в плантацията си за лук, за да види лично работниците си.

"Аз дори съм го виждал. Висок, плешив мъж. Дойде веднъж с колата си с немска регистрация в приюта, където заедно с наетите работници събирахме лук", казва още работникът.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На свой ред германският крайнодесен депутат така и не дава коментар по повод тези твърдения. Той представлява крайнодясната популистка партия AfD в парламента на Саксония в Източна Германия от 2019 г. и е обект на проверка заради бизнес сделките си в Беларус - приятелска на Русия диктатура, управлявана с железен юмрук от Лукашенко. Миналия месец парламентът на Саксония нареди на Дорнау да плати глоба в размер на 20 862 евро за това, че не е разкрил участието си в „Цибулка-Бел“. Дружеството е регистрирано в Беларус през октомври 2020 г., дори когато продемократичните протести разтърсват страната. Според беларуската правозащитна организация „Вясна“ в Беларус има повече от 1300 политически затворници, отбелязва Politico.