Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

Към момента 9 353 са определените секции в страната, в които ще се гласува и с машина

   

  БТА

Днес в 17:00 изтича срокът, в който могат да бъде регистрирани листите на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври. До 17:00 часа днес днес могат да се подават и заявления за отказ от участие в изборите. 23 партии и 9 коалиции досега са с регистрация за участие в предсрочния вот, пише БНР.
 
Към момента 9 353 са определените секции в страната, в които ще се гласува и с машина на вота на 27 октомври.
 
Заявления за гласуване зад граница към момента са подадени от близо 13 500 наши сънародници, те се подават до 1 октомври. 
 
Всички данни с изискванията към хартията за машините за гласуване са предоставени на печатницата на Българската народна банка, която по закон доставя хартията. Това коментира говорителят на ЦИК Росица Матева и във връзка с твърдения от фирмата "Сиела Норма", че хартията не отговаря на стандартите:
 
"Имах възможността да предоставя и писмени доказателства, и решения на Централната избирателна комисия какви данни са предоставени на печатницата, какви са изискванията на производителя за машините, за доставката на хартията".
 
"Отговорността за доставка на хартията за машинно гласуване е на печатница на БНБ и моля по всички въпроси, свързани с хартията за машинно гласуване, да се обръщате към тях", каза още говорителят на ЦИК. 
Матева обяви, че до 4 октомври Комисията очаква обратна информация от областните управители и от кметовете на общини как са изпълнили решението, с което се указа, че до края на този месец трябва за бъдат унищожени всички неизползвани ролки със специализирана  хартия за машините от предходни избори.