Петък, 27 Сеп 2024
           
Коментари

Тодор Тагарев: С подкрепата на Украйна България дразни Русия

   

  БТА

"България е сред страните, които оказват много съществена военно-техническа помощ на Украйна и дипломатически подкрепяме украинската позиция във всички международни формати, в които участваме. Това дразни Русия", каза бившият военен министър Тодор Тагарев, пише БНР.

"Позицията на държавата ни е много ясна и категорична и с това си обяснявам това руско действие", отговори той на въпроса за списъка на Кремъл с държави, с деструктивни нагласи спрямо Русия.

Според Тагарев целта на пътуването на Зеленски в САЩ е "опит да се обърне към страните членки на Общото събрание на ООН":

"Да изрази още веднъж позицията, да се види разликата на присъствието на Украйна, като един уважаван лидер в собствената си страна, в Европа, в световен мащаб и отсъствието на руския президент, който е обект дори на международно преследване от Международния наказателен съд. Това ще бъде поредно послание за разликата между двете страни и как те да се възприемат от целия свят.

"Мисля си, че основният повод той да отиде в САЩ, вчера Пенсилвания, днес Ню Йорк и утре във Вашингтон да се срещне с все още действащия президент на САЩ и двамата кандидат-президентите и да обясни техните виждания и още веднъж позицията на Украйна, потребностите на Украйна и възможностите, които дава текущата ситуация, която е доста сложна", допълни Тагарев.

Той се позова на информация на украинското разузнаване за трудности, които Русия ще изпита в средата на следващата година след нанесените удари.

Според него това са все доводи, които "карат украинската страна да представи план и в близките месеци да бъде намерено решение на този конфликт, като Русия бъде принудена да седне на масата на преговорите, при условия различни от тези поставени от Путин досега".

"До момента няма такива сигнали, но може би оценката на ситуацията е, че ще има благоприятни условия в близките месеци. И това съчетано с изборите в САЩ кара Зеленски да отиде там и  да говори по друг начин вече за потребностите на Украйна и за изхода от тази война", каза Тодор Тагарев.

Той коментира и конфликта в Близкия Изток и прогнозира:

"Израел е близо до крайното желано състояние, което иска да види в Ивицата Газа и не се поколеба да предприеме изпреварващи действия към Хизбула."