Петък, 27 Сеп 2024
           
Новини

Мария Белколева стана председател на борда на директорите на Пристанище Бургас

   


Бившият зам.-министър на туризма Мария Белколева е избрана за председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на транспорта и съобщенията. Заповедта за нейното назначение вече е подписана от служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова. Досега Белколева беше зам.-председател на борда на бургаския порт, пише TravelNews.

"Ще работя за развитието на Пристанище Бургас и увеличаването на корабите и товарите от и към страната. Голямата ми цел е връщането на круизните кораби в България", заяви пред TravelNews Мария Белколева.

Засега големите международни круизни компании включват България в програмите си за 2026 г., като се надяват дотогава да е приключила войната в Украйна, каза Мария Белколева. Най-много възнамеряват да водят у нас американски туристи, защото за тях страната ни е нова и непозната дестинация. Те вече са обиколили повечето маршрути в Средиземно море и Карибите, като сега търсят нови и интересни места за круизни пътувания, подчерта Белколева. Интерес има още от австралийци и разбира се, от европейски туристи. 

Наскоро Мария Белколева беше избрана за член на борда на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise, която проведе своята 65-та Генерална асамблея в Малага, Испания. „Пристанище Бургас“ е член на сдружението.

Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise е най-престижната и голяма международна организация в този бизнес, в която влизат 154 круизни пристанища, 77 други пристанища, от общо 22 страни на 3 континента. 

Мария Белколева беше зам.-министър на туризма по време на първото служебно правителство на Стефан Янев. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Организация и управление на корпоративната сигурност" от Военната академия "Г. С. Раковски" - София. Над 10 години е работила в сферата на банковото дело, недвижимите имоти и консултантските услуги в канадска компания.