Петък, 27 Сеп 2024
           
Политика

БСП - Обединена левица - регистрира листата си за изборите в 25 МИР - София

   

  БТА

Водачът на листата на "БСП - Обединена левица" в 25 МИР - София Атанас Зафиров, изпълняващ функциите (и.ф.) председател на БСП, заедно с председателя на Градския съвет на партията в столицата - Иван Таков и кандидатите за народни представители, регистрираха листата на коалицията в Районната избирателна комисия на 25 МИР - София, пише БНР.

Нашата коалиция е с пълни листи в цялата страна, символично регистрираме листата в 25 МИР като последна, с което затваряме цикъла на регистрация, обясни Зафиров. И добави, че в листите са представени всички партии от коалицията, всяка формация е получила достойно участие.

Спорът в коалицията "БСП - Обединена левица" не е заради зависимости от Делян Пеевски, а заради спор за местата в листите, каза още каза временният председател на БСП

 

Зафиров видях символика в днешната регистрация. - за БСП целта е висока на предстоящите избори, защото има приемственост". 
"Целта е висока, която си поставяме - да дадем една истинска лява алтернатива на българските граждани, да спрем разпада на държавността, да дадем път на промяната, да дадем път на новото и лявото, наистина да вземем своето полагащо се място в българския политически живот.
 
Никакво напрежение няма никъде. Има, разбира се, опит на така група неудовлетворени социалисти за бойкот и за продължаване на тая тенденция, която върви около 2 месеца - лявото обединение да бъде провалено. Този бойкот се оказа абсолютно неуспешен".
 
Най-вероятно поради неудовлетвореност от подредбата партия МИР се е отказала от участие  в обединението, смята Атанас Зафиров. Вчера проведохме спокойно заседание на Коалиционния съвет, на което беше уточнено всичко по окончателното подреждане на листите, каза още Зафиров:
 
"Пожелавам успех и на партия МИР, имат някаква тяхна аргументация, която коректно изложиха пред нас, няма проблем, разбира се, това е отворен процес, а най-вероятно неудовлетвореност от местата, които получиха в листите. Така си го обяснявам. Никакво друго обяснение няма".

 

Иван Таков, председател на БСП – София, добави, че 25% от листите са гражданска квота. Имаме изключителни експерти в различни сфери на обществения живот, като например доц. Наталия Киселова, посочи той.
 
Сред най-интересните имена в софийската листа, освен това на конституционалиста Наталия Киселова, която ще бъде трета в 23-ти многомандатен избирателен район, са - на 25-о място в същата листа е доцент Атанас Мангъров, в 24 МИР, на четвърто място, е Евгени Минчев - една от изненадите на коалицията.
 
Иван Таков посочи:
 
"Това е човек, който в последните няколко кампании в район "Оборище" се включва активно и е помагал. И той е номинация на район "Оборище" като гражданска квота. 
 
ой е изключително мотивиран. Приел е всичките наши послания, леви послания, и тези, с които ще излезем пред българския избирател". 
 
Не бе даден отговор на въпроса защо Сергей Станишев не попада в листите на коалицията. Атанас Зафиров каза, че разговорът тепърва предстои:
 
"Имаше сериозна дискусия на Изпълнителното бюро по всички възможни кандидатури, варианти и сценарии. Всичко, което виждате по нашите листи, е на базата на широк консенсус, както в Изпълнителното бюро, така и в Националния съвет, така и в Коалиционния съвет.
 
Въпросите, които ми задават, са по-скоро от частно-партиен характер. За тях ще си говорим и ще отговорим на нашите партийни форуми".