Петък, 20 Сеп 2024
           
Развлечения Свят

Октоберфест 2024 започва на 21 септември

   


Около 6 милиона празнуващи от цял свят се очаква да нахлуят в бирариите на Мюнхен по време на Октоберфест 2024, който започва на 21 септември и продължава повече от две седмици, пише Факти.

Но макар че по време на 189-ото издание на емблематичния фолклорен фестивал буйните гости ще изпият над 5,6 милиона литра бира, осигурена от шест местни пивоварни, и ще консумират тонове месо, картофена салата и кисело зеле, събитието продължава да обновява имиджа си в крак с времето.

Октоберфест отдавна се стреми да намали екологичния си отпечатък, като използва чиста енергия и сортира и рециклира епичните си отпадъци — дори кухненските и хранителните отпадъци се събират отделно и се компостират.

Огромното потребление на алкохол, храна и енергия в панаирното градче в Мюнхен се балансира от почти изключителното използване на възобновяема електроенергия, създадена от слънцето и вятъра, а за захранването на събитието помага и безвъглеродният биогаз. Фестивалът твърди, че е напът да постигне въглеродна неутралност, като намали емисиите, които допринасят за изменението на климата.

Чиниите и приборите за хранене за еднократна употреба, които не могат да се рециклират, са забранени още от 90-те години на миналия век, а продажбата на напитки в кутии също е забранена — посетителите на фестивала плащат депозит за своите стъклени бирени бутилки, които се измиват при връщане за повторна употреба.

И изглежда, че мерките дават резултат. Общинската служба за почистване на улиците в Мюнхен съобщава за намаляване на разходите за почистване и изхвърляне на отпадъци с две трети за по-малко от 15 години — от 247 тона през 2008 г. до 88 тона през 2022 г.

Организаторите на Октоберфест също така вече насърчават биологичните, местните и вегетарианските продукти; както и продуктите, които имат сравнително нисък въглероден отпечатък.

И разбира се, бирата също е местна макар и все по-скъпа.

Нова шатра, наречена Boandlkramerei, включва известни изпълнители от фолклорната музикална сцена и предлага предимно веганско и вегетарианско меню, което се откъсва от баварската традиция, наситена с месо.

Местни органични продукти без химикали са използвани на събитието през 2023 г. във всичко - от класическото пиле на скара Wiesn до печени бадеми, братвурст и пържоли, шоколадови банани и вафли.

Собствениците на щандове се насърчават не само да продават регионални и екологично устойчиви стоки, които също така могат да се използват повторно или да се рециклират, но и да използват инсталации за слънчева енергия или електрически превозни средства.

Миналата година беше обявено, че 15-те най-големи бирарии на панаира ще бъдат климатично неутрални в рамките на пет години, а може би дори на три, чрез намаляване на въглеродните емисии, включително чрез добавяне на повече щадящи климата вегетариански и дори вегански ястия в менюто.

Всичко започна през 2016 г., когато едно от известните заведения за печене на пилета и патици на скара (Ammer Hühner und Entenbraterei) стана първата климатично неутрална шатра.

Това стана, като компенсира емисиите на CO2, които не можеше да избегне, чрез инвестиции в проекти в други части на света, като например ефективни системи за готвене за семейства в Нигерия и производство на електроенергия с ниски емисии от остатъци от реколтата на горчица в Индия.

Междувременно известните увеселителни атракциони на панаирното градче в Мюнхен също стават екологични. Голямата въртележка, която дебютира на Октоберфест 2023 г., е многоетажна въртележка с гондоли и коне, която се задвижва от електрически двигател без вредни емисии.

Следването на времето означава и фестивал, който достига до по-разнообразна публика.

Новият и приобщаващ проект за участие "vr4kids" за първи път ще предложи виртуално посещение на Октоберфест, което ще позволи на деца и младежи с увреждания да се присъединят към забавлението от дистанция.

Организаторите също така се опитват да предпазят събитието от сексуален тормоз и да гарантират, че имиджът на Октоберфест на флиртаджийско веселие се базира преди всичко от съгласие и уважение.

За съжаление, това не винаги е било така, въпреки кампанията "Безопасен Октоберфест", подкрепена от градския здравен отдел на Мюнхен, която оказва помощ на посетителките в случаи на тормоз.

Друга значима кампания за борба със сексуалното насилие по време на Октоберфест е инициативата "WiesnGentlemen", ръководена от организацията с нестопанска цел Condrobs. Това начинание има за цел да създаде по-безопасна фестивална среда, особено за жените, чрез насърчаване на уважително поведение и отговорно пиене чрез социални медии, плакати, училищни кампании и ангажиране на посетителите по пътя към територията на фестивала.

Неразделна част от кампанията е наградата Wiesn Courage Award, която отличава и насърчава уважителното поведение.

"Бъдете уважителни един към друг," каза Биргит Тремл от Condrobs. "Това важи винаги и навсякъде в нашето общество, но особено тук, на Wiesn, където се събират толкова много хора, където тече много алкохол, където може би е по-лесно границите да се изплъзнат."