Петък, 20 Сеп 2024
           
Политика

Напрежение около реденето на предизборните листи на лявото обединение около БСП

   


Има сериозно напрежение около реденето на предизборните листи на лявото обединение около БСП, а ситуацията може да бъде обобщена като сблъсък на интереси. Този развой не е изненадващ като се има предвид, че в крайна сметка избирателните райони в България са 31, а желанията на участниците в коалицията за водачески места са доста повече, пише Mediapool.

Решение на проблема около листите се очаква да се търси от пленума на БСП, който ще се събере днес.

Макар на пръв поглед лагерите около БСП да са два и да се обобщават като "про" и "анти" Корнелия Нинова, ситуацията в самата партия е много по-сложна и става още по-оплетена, като към нея се добавят и коалиционните партньори.

Макар да са обединени срещу Нинова, крилата в БСП са много. Самото временно ръководство трудно би могло да се нарече единно и въпросът е за овладяването на партията - Борислав Гуцанов има свои амбиции, Атанас Зафиров - също.

Лагер има и около Кирил Добрев, Сергей Станишев пък има известни останали позиции. Наскоро върнатият в партията бивш евродепутат Петър Витанов изглежда също има желание за по-значими позиции в БСП. Битката за евентуално надмощие е в ход и предстоящите избори се разглеждат като възможност за завземане на нови позиции, разказват източници на Mediapool от "Позитано" 20.

Дори и да не бяхме в сегашната коалиция щеше да е сложно, а сега претенциите са още повече, признават неофициално хора от различните лагери в БСП.

В "БСП-Обединена левица" участват още "Изправи се, България" на Мая Манолова, създадената от Георги Първанов АБВ, "Българска социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Българска пролет" на Велизар Енчев, "Движение 21" на Татяна Дончева, Комунистическата партия на Александър Паунов, "Съюз на Отечеството", "Движение за социален хуманизъм", "Екогласност" и други по-малки формации.

По-рано тази седмица Манолова обяви, че се отказва да е кандидат за депутат и призова останалите лидери в коалицията да направят същото. Според източници на Mediapool не е изключено повечето лидери на по-малките партии в обединението да не са в листите, но това не означава, че не искат излаз в парламента през други лица.

Очакванията след обявяването на лявото обединение бяха, че е възможно заради тази коалиция да се окаже, че в следващия парламент БСП ще има по-малко депутати от партньорите си и то не за друго, а защото по-малките формации са много. Без изненади именно такова е било желанието на партиите около знакови бивши членове на БСП като Манолова, Дончева и Костадин Паскалев - те са настоявали за повече водачески места, отколкото е електоралната им тежест.

В крайна сметка засега изглежда, че партньорите на БСП ще получат поне 3 водачески места. Говори се, че те може да са в Хасково, Смолян и Сливен, но не е изключено освен тях да вземат и други избирателни райони като Враца и Монтана.

"Истината е, че сме малко като клуб по интереси в тази коалиция. Всеки дърпа към своето и иска да си осигури повече влияние през водачи", казват участици в процеса около реденето на листите.

Станишев е имал номинации и желание да е водач в Стара Загора, но временното ръководство на БСП е твърдо против, разказват от партията.

Очаква се Борислав Гуцанов да е водач във Варна, а неофициално се коментира, че втори след него ще е бившият сътрудник на ДС Боян Чуков, който застъпва прокремълски позиции.

По неофициална информация Кирил Добрев се очаква да е водач, възможно е челно място да получи и Витанов. Първият се очаква да заеме относително силен за социалистите избирателен район. Витанов е искал лидерско място с реални възможности за влизане в парламента, но временното ръководство на БСП иска му даде слаб за партията район. Затова не е изключено в крайна сметка Витанов да се окаже кандидат на коалиционните партньори.

Напрежение има около водаческите места в София. Временното ръководство на партията иска нейни кадри да заемат тези позиции, но в същото време е логично претенции към тях да има и БСП-София, която заедно с председателя си Иван Таков беше във война срещу Нинова далеч преди изпълняващият функциите председатл Атанас Зафиров и шефа на парламентарната група Борислав Гуцанов. Интереси към водачески места в София имат и хората около Добрев.

Неофициално запознати с разговорите коментират, че ако ситуацията за София не намери решение, не е изключено това да прерасне в по-голям въпрос и да се отворят за обсъждане всички листи в страната.

"Не е изключено в крайна сметка Таков да не получи водаческо място в София", прогнозират социалисти.

Въпрос, който вероятно ще бъде решен днес, е кой ще бъде водач в 25 МИР-София, където по традиция се води т.нар. "лидерска битка" между председателите на основните политически сили. БСП обаче лидер на практика няма, има временен председател в лицето на Зафиров. Според някои източници е напълно възможно Зафиров да заеме тази позиция и то защото в райони, в които е бил водач, не го искат. Други източници казват, че там ще има "изненада", без да уточняват каква – дали Зафиров за тях би бил такава, или става дума за друг човек.