Петък, 20 Сеп 2024
           

Общо 80 плочки радиоактивен америций са открити в Пловдивско

   


Днес, 20 септември 2024 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама мъже, на 61 и 63 г., за две престъпления. Първото е за участие в престъпно сдружение, създадено за извършване на престъпления, свързани с държане на източници на йонизиращо лъчение. Второто обвинение е за това, че в съучастие и като извършители, без надлежно разрешително са държали опасно вещество – америций, източник на йонизиращо лъчение.

Двамата обвиняеми са били задържани на 19 септември 2024 г. при съвместна операция на МВР и ДАНС, проведена на територията на област Пловдив под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив. По време на акцията са били извършени 6 претърсвания в жилища и автомобили в гр. Пловдив, гр. Карлово, с. Калековец и с. Първенец, обл. Пловдив.

При тези действия са намерени и иззети общо 80 броя плочки, за които се е установило, че са източник на йонизиращо лъчение и според експерти представляват изотоп „америций“. Установено е, че двамата обвиняеми са търсили купувачи на пластините, като цената за една от тях е била 5000 евро.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията по разследването продължават.   

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг в гр. Пловдив на Окръжна прокуратура-Пловдив, МВР и ДАНС.