Петък, 20 Сеп 2024
           
Свят

Израел удари Бейрут

   


Израелската армия съобщи, че е нанесла „целенасочен удар“ в Бейрут, без да предоставя подробности, пише Vesti.

„Израелските отбранителни сили извършиха целенасочен удар в Бейрут“, се казва в изявлението.

Кадри от мястото на удара показват значителни разрушения по жилищни сгради и унищожени автомобили в една от най-гъсто населените части на столицата на Ливан.

"Ал Манар", телевизията на "Хизбула", съобщи за убити и ранени, но без да дава подробности.

Целта на удара е бил висш представител на "Хизбула" - Ибрахим Акил, ръководител елитното подразделение "Радуан". Източник, близък до групировката заяви пред АФП, че той е бил убит.

Ливанската информационна агенция ННА междувременно съобщи, че израелският въздушен удар е бил насочен към апартамент в жилищна сграда и че в резултат на удара са загинали пет деца.

По-рано днес проиранското ливанско шиитско движение "Хизбула" изстреля над 140 ракети по Северен Израел, ден след като лидерът на въоръжената групировка Хасан Насралла заяви, че с взривяването на хиляди пейджъри и други електронни устройства, вероятно от израелското разузнаване, е била обявена война.

Израелските военни заявиха, че ракетите са дошли на три вълни днес и са били насочени срещу обекти по границата с Ливан.

От своя страна от "Хизбула" заявиха, че са използвали ракети от реактивна система за залпов огън "Катюша" при атаките срещу няколко цели по границата, включително няколко бази за противовъздушна отбрана, както и щаб на израелските бронетанкови войски.

По-рано тази седмица САЩ обявиха, че Израел ги е информирал, че планира война с "Хизбула". От Вашингтон отрекоха да са знаели за операцията с взривяването на пейджъри и портативни радиостанции на въоръжената групировка. При атаката загинаха 37 души, а близо 3000 бяха ранени в Ливан.