Петък, 20 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Възраждане иска парламентарна декларация за последните изявления на Николоски

   


Българският парламент трябва да излезе с декларация след поредното изявление на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, пише БНР.

За това настоя лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов: 

"Трябва да има декларация на Народното събрание. Ние сме подготвили такава, която ще внесем във външната комисия. Да пише това, че ние трябва да уведомим нашите партньори в ЕС за това, което се случва от другата страна на границата - че всъщност има саботаж и този саботаж е срещу общоевропейски политики и едната от тях е коридор №8. Разбира се, осъзнаваме, че това е политика, съзнателно търсена, на провокации, които към настоящия момент нашето правителство отиграва много добре. Учудващо добре. В този случай трябва и Народното събрание да помогне, да се произнесем умерено и дипломатично, без да влизаме в тона на отсрещната страна".
 
От "Възраждане" ще искат извънредно заседание на Комисията по външна политика, за да може декларацията да влезе в пленарна зала, преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания.

Вчера ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ" поискаха оставката на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски заради обидните му думи, че българите не били цивилизовани и че нямаме обща история.

Няколко часа по-късно Николоски излезе с позиция, че "част от безотговорните български политици", според него, не били достойни да му искат оставката.