Петък, 20 Сеп 2024
           
Новини

Акция на КПКОНПИ срещу кмет на ДПС-Доган

   


Акция на КПКОНПИ се провежда в хасковската община Минерални бани. Извършват се обиски и претърсвания в кметския кабинет в общината и в хотела на семейството на кмета Мюмюн Искендер, пише OFFNEWS

Кметът е на посещение в Турция, но вече пътува към България. Той ще коментира проверката, след като се запознае на място с причините за действията на службите.

От полицията в Хасково съобщиха, че са уведомени от МВР, че на територията на областта ще има акция, но те не участват в нея.

Мюмюн Искендер беше първият общински кмет в Хасковска област, който открито обяви, че застава зад Ахмед Доган. След това Общинският съвет на ДПС също подкрепи почетния председател.

Хотелът на семейството на Мюмюн Искендер веднъж вече беше проверяван, когато избухна скандалът с къщите за гости през лятото на 2018 г.

 

"Призоваваме всички органи на държавата да се самосезират. Никак не е нормално в предизборна ситуация да се извършват такива репресивни действия. Ние питаме: Защо сега? В тази ситуация повече от видно е, че това се използва като предизборна бухалка", коментира в парламента председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Той допълни, че от ДПС-Доган многократно са привличането вниманието върху безпрецедентния натиск и репресии върху членове и симпатизанти на ДПС.

"Сигналите, които получаваме от страната се увеличават и се опасяваме, че това е натиск и въздействие в хода на предизборната кампания. Актовете за сплашване стават все по-брутални. След като вчера бе задържан председателят на общинския щаб на ДПС Мехмед Хамид, днес се извършва обиск в община Минерални бани и в дома на дългогодишния кмет, който заяви, че не подкрепя Делян Пеевски. Десетки служители в община Кърджали бяха освободени от длъжност", заяви Тимур Халилов от ДПС-Доган.

Халилов добави, че това се случва ден, след като НС не гласува оставката на - по думите му - бухалката на Пеевски, Антон Славчев - шеф на КПК и КОНПИ.

За ареста на Хамид няма официална информация. 

Представителите на ДПС-Доган в парламента реагираха остро на новината за акцията и апелираха обществеността да реагира на „безпрецедентното използване на държавните институции за всяване на масова психоза“. Тимур Халилов нарече акцията опит за въздействие върху политическата кампания. По думите му акциите за сплашване от страна на Делян Пеевски стават все по-безпардонни.

От ДПС-Доган съобщиха, че вчера е бил задържан председателят на общинския предизборен щаб на ДПС в Кърджали Ахмед Монахасан, който е заявил категорична позиция срещу натиска и репресиите на Пеевски.