Петък, 20 Сеп 2024
           
Развлечения

Премиера на класическа народна приказка на куклената сцена в Добрич

   


Новият сезон на Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич започва с премиера на спектакъл по българската народна приказка "Златка, златното момиче". Премиерата е тази вечер от 18.00 часа, пише БНР.

Постановката вече е получила първия си отклик сред най-малките зрители. Макар да е малко по-дълга от обичайното времетраене на куклените представления, тя приковава интереса на децата.

"Златка, златното момиче" е поредното заглавие, което следва тенденцията през последните години в кукления театър в Добрич да се поставят повече класически произведения, коментира директорът на театъра Петър Петков.  

"Самата приказка е малко по-специфична. И тримата герои се справят блестящо – много ярки, създават много убедителни образи."

Режисьор на постановката е Даниела Христова, музиката е на проф. Бураджиев, сценографията е на Христина Стоилова, а актьорите са Елена Георгиева, Иван Иванов и Мила Боянова. Реакциите на децата вече са проверени, благодарение на четирите предпремиерни постановки, разказва режисьорът Даниела Христова.

"Изключително много харесват спектакъла, реагират много хубаво, особено на момента когато Златка става златното момиче. Това е ключовият момент в приказката."

Според Христова тази българска народна приказка обикновено се избягва да се прави на сцена, тъй като моментът със смяната на цветовете на реката, потапянето в нея и ваденето е много труден за пресъздаване.

"Искаме да излезе хубавата българска народна приказка, която познават всички деца. Има съвсем леки промени."