Петък, 20 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Вендинг машини - с кенче или хапче - подменят ли се нуждите на пациента?

   


Дни преди Световния ден на фармацевта - 25 септември обръщаме внимание на една злободневна тема, защото тя засяга общественото ни здраве.

Има ли нужда от поставянето на вендинг машини за лекарства без лекарско предписание на места извън аптеката

В два поредни епизода ще представим гледните точки на няколко професионални гилдии - започваме с тази на фармацевти и аптекари днес, като на 24 септември във втората част освен гилдията, ще чуете и мнението на столичани по въпроса, пише БНР.

Опасно или безопасно е това за пациентите и трябва ли да се прецизират предложените промени

Предизборен похват или неразбрана докрай и в цялост нужда за хората от малките населени места са предложенията?

Икономически изгодно за някого или загуба на работни места и на пазар е за други?

Къде се къса връзката с достъпа на пациентите до лекарства без рецепта?  

"В центъра на системата" Димитър Маринов обобщи основните си притеснения: "Текстовете в проекто-предложенията са неясни, освен един, че вендинг машините ще са извън аптека.

Затова проблемите пък са ясни и те са: ще повиши нерационалната лекарствена употреба, стимулира се самолечението, такъв пример са САЩ, където аспиринът се продава в магазините, но данните сочат, че всяка 10 та чернодробна недостатъчност се дължи на свръхупотреба на парацетdмол, самолечението води до тежки последствие за човека и до много по-високи финансови загуби за държавата.

В подкрепа на твърдението, че Методиката за целево финансиране по линия на НЗОК дава резултати: Към 2023 г. само за 8 месеца в 14 области са открити 9 нови денонощни аптеки, 7 от които в такива области без денонощна аптека. Това са Стара Загора, Сливен, Бургаска, Благоевградска област. 

В 30 малки общини със средно по до 200 човека няма нито една аптека, но само 2% от населението у нас има достъп в рамките на половин час до аптека. В Европа средно 5% от населението няма достъп в рамките на 30 минути до аптека. Тоест у нас 98% от населението има достъп до аптека до 30 минути от населеното място. 

Важно е да отбележим и още нещо, което е в пряк интерес на пациентите - по тази Методика са се разкрили всъщност аптеки, които ще работят с НЗОК, защото тя това подкрепя и именно тези 9 нови аптеки ще са в помощ на хората о тези населени места, които са най-често възрастни, с множество хронични заболявания, и които се лекуват с медикаменти по НЗОК", подчерта Д. Маринов. 

Според Маринов с написаните "наколенце текстове" депутатите не са разбрали, че ако са искали да са в помощ на хората, много по-евтино ще бъде и по-целесъобразно от гледна точка на фармацевтичната грижа, да увеличат финансирането по Методиката за отдалечените райони. По думите му "забулени в мъгла" остават въпросите: на кого ще са вендинг машините като собственост, като поддръжка, като зареждане, като контрол на лекарствените средства, дали е равностойна цената, която ще плати държавата за десетки такива машини на цената да се разкрият нови работни места с квалифицирани фармацевти, които ще са в полза на самите пациенти. Не е ясно също къде ще се поставят тези машини и дали няма да стане така, че да се закрият аптеки заради това? 

"Вендингът продава това, с което е зареден, с какво е зареден - с това, което върви по рекламите - мечтата на всеки бизнесмен - всичко, което излиза от поточната линия, да влезе при пациента!

Аз разбирам притесненията на кметовете на малките населени места, но те виждат само крайният проблем, без да се замислят каква е причината за него, обобщи още Маринов. 

Според Николай Костов Председател на УС на Асоциацията на собствениците на аптеки "Дяволът е скрит в детайлите, а детайли няма, няма посочена регулация кой да обслужва и притежава тези машини, защото това трябва да е лице, получило разрешение по ЗЛПХМ, какво трябва да има в тези апарати като списък от лекарства, както е в момента за действащите вендинг машини към аптеките. В този асортимент от лекарства не трябва да има съдържащи потенциално опасни вещества, които предизвикват пристрастяване, трябва да се поставят по-малък брой опаковки и по-ниската дозировка от активното вещество, не трябва да се слагат детски лекарствени форми и термолабилни.

Костов смята, че вендинг машините няма да разрешат нито един от проблемите и по икономически причини, защото тези до 40 артикула в тези апарати ще са относително малко, наем, поддръжката и снабдяването на тези апарати ще е бизнес нерентабилно и то на места до 200 човека, оборотът от тези апарати ще е минимален, това е нежизнено способен модел, обобщи Николай Костов.

Според маг.-фарм. Константин Качулев, собственик на аптека съвсем отскоро в град Земен няма по икономически причини тази идея няма да заработи. Той даде за пример с това, че до неговата аптека работи от години и дрогерия, която също продава лекарства без рецепта, той влиза в директна конкуренция с нея, а ако се поставят вендинг апарати в съседните по-малки общини, които се обслужват от неговата аптека, той ще трябва да разчита на приходи само от лекарствата по лекарско предписание и по НЗОК. 

Според маг.-фарм. Антон Вълев, председател на УС на Националната аптечна камара трябва да има по една аптека на всяка община, която да има и денонощно дежурство, като тази дейност трябва да бъде дотирана. В тази нощна смяна трябва да е назначен магистър-фармацевт. Така е в Германия, където 6 аптеки са обединени в клъстер и те дават ротационно нощно дежурство, финансирано от държавата. Така може да бъде и при нас - при икономически нерентабилни дейности, но важни за държавата, тя би следвало да направи целеви програми за финансиране, ние това предлагаме, каза Антон Вълев.