Петък, 20 Сеп 2024
           
Свят

От 15 години Израел е подготвял атаката с пейджърите срещу Хизбула

   


Израел е участвал в производството на пейджърите, които тази седмица се взривиха в бойци на "Хизбула", като този вид операция за "пресичане на веригата за доставки" е била планирана от поне 15 години, потвърди източник от американското разузнаване, пише NEWS.

ЦРУ дълго време не е било склонно да прилага тази тактика, тъй като рискът за невинни лица е бил твърде висок, казва източникът.

В планирането на атаката са участвали фиктивни компании, като многобройни служители на израелското разузнаване и техните активи са се представяли за легитимна компания, която е произвеждала пейджъри, потвърди източникът пред ABC News, като поне някои от тези, които са вършили работата, не са знаели за кого всъщност работят.

За участието на Израел в производството на пейджърите съобщи първо The New York Times.

Според източниците в пейджърите са били заложени от една до две унции експлозиви и дистанционен превключвател за задействане на взрива.

Според ливанския министър на здравеопазването Фирас ал-Абяд през последните два дни при експлозии в Ливан, задействани дистанционно с експлозиви в пейджъри или уоки-токита, са загинали най-малко 37 души и са ранени 2931 души.