Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини Спорт

Огромен скандал: Световна асоциация отне рекордите на плувеца Цанко Цанков

   
Огромен скандал: Световна асоциация отне рекордите на плувеца Цанко Цанков

Асоциацията по плуване в открити води WOWSA заличи всички рекорди на български плувец Цанко Цанков, който днес ще направи отново опит да подобри световния рекорд за най-дълго плуване без прекъсване в река Дунав, пише DARIK.

Също така асоциацията обяви, че от тук насетне няма да ратифицира неговите постижения, независимо от условията, при които е проведено плуването.

Повод за решението е преплуването на Дунав на 6 септември 2024 г., за които според WOWSA има "ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни от неговия опит за преплуване на реката, които, които г-н Цанков и неговият екип не успяха да разгледат или обяснят". Точно в деня на Съединението, Цанков обяви, че е преплувал 108 километра за над 18 часа между видинското село Кошава и град Козлодуй.

"Вместо да признае сериозните опасения, повдигнати от WOWSA, екипът на г-н Цанков публично атакува WOWSA, докато продължава да търси ратификация за предстоящото 120 км плуване на 19 септември 2024 г. Дискредитирането на организацията, докато продължава да търси нейното валидиране, е явно противоречие в действия на екипа на Цанков. WOWSA стои непоколебимо в своя ангажимент за почтеност в плуването в открити води. Сърцето на плуването в открити води се крие в честността и когато това доверие бъде нарушено, спортът е компрометиран", пишат в официалното си решение от Асоциацията по плуване в открити води.

В същото време мениджърът на Цанков заяви категорично, че всички рекорди на плувеца са извършени по правилата и са удостоверени с необходимите официални сертификати.

"Асоциацията по плуване в открити води WOWSA няма право да издава решения за предишни негови постижения. Налице е тенденциозно отношение към него", заяви мениджърът на Цанко Николай Илиев.



Мениджърът отговори и на обвиненията в манипулиране на GPS данните при преплуването на река Дунав от 6 септември.

"Става въпрос за разминаване в часовете. Навигационна система на лодката е в централноевропейско време, а мобилната версия на същата система на един от капитаните е в местно време, тоест българско време– разликата е от 3 часа. Всички файлове са изпратени на асоциацията, няма как предварително да се отворят и манипулират", каза той.
 


Цанко Цанков е български плувец, многократен национален шампион, Световен и Европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, Майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив – Бургаския.

Цанков е първият българин, преплувал един от най-трудните плувни маратони в света - Гибралтарския проток (от Европа до Африка). Шампион при преплуването на протока през 2022г. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ и "почетен знак на Министерството на младежта и спорта".