Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Машинният вот отново под въпрос

   
Машинният вот отново под въпрос

Машинното гласуване на парламентарните избори на 27 октомври отново е под въпрос, стана ясно от интервю на директора на фирмата "Сиела Норма" Веселин Топалов. Това е компанията, която доставя и поддържа машините за изборите. На търга не се е явил друг кандидат, пише OFFNEWS.

Все още фирмата не е сключила договора с ЦИК. "Сиела" е предложила по-висока цена от заложената в обществената поръчка, като от компанията твърдят, че са постигнали оптимална оферта.

Ако офертата не бъде приета, "прекратяване поръчката и няма да има машинно гласуване", заяви той.

Според Топалов не е редно компанията да бъде санкционирана при дефектиране на машините, ако това не е по нейна вина. Според него това се дължи на неотговарящата на параметрите хартия, отпечатвана в печатницата на БНБ. 

"Има смисъл, когато има печалба. Няма смисъл, когато ни санкционират много тежко. Близо 3000 човека работят за нас. Те са доволни, когато за тези дни получават между 500 и 2500 лева", допълни той.

 

"Очевидно, че хартията от печатницата не съответства на изискванията на принтерите. Щетимостта се е вдигнала с 50% и причината не е, че са амортизирани машините и принтерите", заяви директорът на фирмата.

Лабораторията, която тества хартията, бих я попитал какви изследвания прави и по каква методика са направени, а шефът на печатницата на БНБ бих го попитал какви експерименти са правени и откъде знае, че хартията съответства, коментира още Топалов.