Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

ДАНС: През България не са преминавали избухващите пейджъри

   


Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация "Хизбула" пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, ДАНС съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки. Не са извършвани и митнически операции към посочените в медиите чуждестранни дружества, пише OFFNEWS.

Това се посочва в позиция на Държавната агенция "Национална сигурност", публикувана на сайта на ДАНС. 

"ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация "Хизбула", пишат още от агенцията.

В сряда унгарският новинарски сайт Telex.hu публикува информация, според която регистрирана в България фирма е продала на "Хизбула" избухващите пейджъри.

Базираното в София дружество Норта Глобъл ЕООД, което е собственост на норвежки гражданин, е закупило пейджърите от Тайван, а регистрираното в Унгария дружество BAC Consulting Ltd. е било посредник в сделката, "само за прикриване на българската връзка". Норта Глобъл ЕООД е регистрирано през април 2022 г. На хартия то се занимава с управление на проекти, пише в разследването на Telex.hu.

 

Управляващият директор на BAC Consulting Кристиана Барсони-Арсидиаконо е работила с Норта Глобъл ЕООД. Регистрирана в България фирма стои зад сделката, а по документи BAC Consulting е подписала договора с Gold Apollo - тайванския дистрибутор на пейджърите.

От Gold Apollo твърдят, че пейджърите AR-924 са проектирани и произведени от BAC Consulting Ltd. и базираната в Будапеща компания е отговорна за разпространението им.

Норвежкият гражданин, на чието име е регистрираната фирма в България, има само административен адрес у нас, съобщава бТВ.

През страната са минавали единствено парични потоци - около 1,6 милиона евро. Парите са били изпращани към Унгария. Проверката е извършена от ДАНС, МВР и НАП.

На 17 септември бяха ранени близо 3000 души, а 12 починаха при масова експлозия на пейджъри, използвани от групировката „Хизбула“.  В сряда последва втора вълна от експлозии. Най-малко 20 души загинаха, ранените са над 450 души.