Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Чолаков решава. Сценариите за бъдещето на Върховния административен съд

   


Надали има информиран гражданин, който да не знае колко важен е Върховният административен съд (ВАС). Ключовата му роля се открои отново през последните седмици, докато общественото внимание бе фокусирано върху ожесточената битката между Делян Пеевски и Ахмед Доган за марката "ДПС", пише MEDIAPOOL.

Без изненадата, победата бе отсъдена за ДПС-Ново начало на Пеевски, след серия противоречащи си решения на различни състави на ВАС.

"Клиантелата" на ВАС далеч не се изчерпва с партиите. Много хора не си дават сметка колко голямо е влиянието на този съд върху възлови процеси и събития в държавата. Актовете на изпълнителната власт, например, се обжалват пред административните съдилища.

Ето защо обществото има интерес съдът да е независим, но всички подозират, че това не е така, както и че значими представители на съдебната власт са подвластни на определени бизнес и политически интереси. А в случая с ВАС това означава, че който "владее" това съдилище, получава практически контрол върху работата на почти цялата държава.

Сегашният председател на ВАС Георги Чолаков е възприеман като най-влиятелната фигура в съдебната система в момента. Неговият мандат обаче скоро приключва и в магистратските среди, както и сред политиците, се обсъждат варианти за следващия председател.

Източници от съдебната система, с които Mediapool разговаря, описват изборите за назначаване на бъдещия шеф на ВАС като ключови за цялата държава.

В същото време се смята за сигурно, че Чолаков ще остане на възлова позиция – той едновременно се спряга за бъдещ член на Конституционния съд, за заместник-председател на Върховния административен съд и дори безсрочен временен шеф на съда.

Първи сценарий: Двамата фаворити

Двамата фаворити за бъдещ шеф на ВАС отдавна загряват на страничната линия.

Един от тях е Сибила Симеонова, която ръководи Шесто отделение в съда и досега името ѝ не е било забърквано в публични скандали. Тя идва във ВАС от Русе и се смятана за много близка до представляващия член на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Самият Магдалинчев е бивш заместник-председател на ВАС и един от най-влиятелните хора във ВСС.

Шесто отделение на ВАС, за което Сибила Симеонова отговаря, има думата основно за два "ресора". Първо, решава делата, заведени срещу актовете на самия Висш съдебен съвет, което дава влияние на този съд върху самата съдебна система.

Освен това при Шесто отделение са екологичните дела, по които финансовия интерес е огромен.

Вторият голям претендент за шефския пост е заместник-председателят на ВАС Любомир Гайдов, който е смятан за дясна ръка на Георги Чолаков в съда.

Гайдов става заместник-председател на ВАС през 2021 година, а едновременно с това става и шеф на Второ отделение. Още по време на този дебат във Висшия съдебен съвет членове на кадровия орган казват публично, че Гайдов е най-вероятния бъдещ шеф на ВАС.

"Когато г-н Чолаков встъпи като председател, се говореше, че Любомир Гайдов ще стане председател на отделение, после – че ще стане заместник-председател на ВАС, а сега се говори, че е следващият председател на ВАС", казва тогава членът на ВСС Атанаска Дишева.

Гайдов започва работа в съдебната система през февруари 2007 г. в Административен съд София-област (АССО), но след това има две забежки в изпълнителната власт. От август до ноември 2009 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. После се връща в съдебната система,

От октомври 2016 г. е съдия във Върховния административен съд, като по време на служебното правителство на Огнян Герджиков (назначено от Румен Радев) отново е зам.-министър на здравеопазването.

Без съмнения битката между Сибила Симеонова и Любомир Гайдов ще бъде решена от влиянието на Георги Чолаков върху Висшия съдебен съвет.

Ключовият въпрос е дали Чолаков изобщо ще позволи да има избор.

Втори сценарий: Конституционният съдия

От поне една година Георги Чолаков е смятан за много вероятен бъдещ конституционен съдия, макар той самият да е отричал подобни амбиции, включително пред Mediapool. През ноември 2024 г., когато изтича мандатът на Чолаков като шеф на ВАС, предстои да бъде извършена втората голяма ротация на съдии в КС за тази година.

Изтича мандатът на конституционния съдия Константин Пенчев (парламентарна квота), на съдиите Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров (квота на президента) и Таня Райковска (квота на съдебната власт).

Заради публичните съмнения и коментарите, обвързващи Георги Чолаков с влиянието на Делян Пеевски в съдебната власт, президентът едва ли ще избере именно него за конституционен съдия. Самият Чолаков казва, че Пеевски няма нищо общо с неговото бъдеще, което той сам ще си реши. Остават другите две опции: Чолаков да влезе в КС чрез съдебната или през парламентарната квота. Точно тук започват големите сметки.

В началото на август лидерът в оставка на Христо Иванов обяви, че Делян Пеевски е проявявал силна загриженост за развитието на кариерата на Чолаков.

"Първо (Пеевски) искаше председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат избирани за втори мандат. Убедихме Пеевски да се откаже от това настояване. След това сюжетът продължи с въпроса дали Георги Чолаков може да бъде излъчен за кандидат за конституционен съдия. Когато стана ясно, че наша страна няма да бъде подкрепен, започнаха въпросите за възможностите да бъде нотариус. Пеевски беше загрижен какво ще стане, ако във ВАС останат само тези с парите - че няма да има контрол и политическо влияние", каза Иванов.

Ако ГЕРБ и ПП-ДБ направят нова сглобка след изборите, парламентарната квота може да се окаже затворена врата за евентуалните намерения на Чолаков и политическите му "началници" да стане член на КС. Съдебната квота остава вариант, но и тук има уговорки.

Конституционните съдии от съдебната квота се избират от общо събрание между съдиите във Върховния касационен и Върховния административен съд. От десетилетия между двете съдилища има "джентълменско споразумение" да се редуват – веднъж ВКС изпраща съдия в КС, следващият път е ВАС.

Сега е ред на Върховния касационен съд, но няма нищо задължително. Източници на Mediapool твърдят, че през последните седем години като шеф на ВАС Георги Чолаков е успял да изгради чудесни връзки с много от съдиите във ВКС, които биха го подкрепили, ако той поиска това.

Простите сметки също са в полза на Чолаков. ВАС, който е под негов контрол, в момента разполага със 100 съдии с право на глас за избор на конституционни съдии, а ВКС разполага с малко над 70.

Заради забавените конкурси, Гражданската и Търговската колегия на ВКС са пълни с командировани съдии, които не могат да гласуват.

Тази ситуация дава възможност на Георги Чолаков да активира немислимата досега "ядрена" опция, разваляйки споразумението между двете върховни съдилища, за да влезе в КС.

Ако Чолаков стане член на Конституционния съд, ръцете на Висшия съдебен съвет за избор на нов шеф на ВАС ще бъдат развързани. Ако Чолаков остане извън КС, опциите стават наистина много интересни.

Трети сценарий: Вечният временен шеф

Заради политическата криза България в момента е държава, в която няма нищо по-постоянно от временното положение. Съдебният инспекторат функционира четвърта година след изтичането на мандата му, Висшият съдебен съвет навлиза в своята трета година след края на мандата.

Вече втора година начело на държавното обвинение е временният главен прокурор Борислав Сарафов, а подобно е положението с повечето регулаторни органи.

В съдебната система има очакване, ако Георги Чолаков не бъде избран за конституционен съдия, да бъде оставен за временен шеф на Върховния административен съд до намиране на "подходяща" опция за оттегляне.

В момента Чолаков има толкова голямо влияние, че лесно би могъл да провали всеки един избор на Висшия съдебен съвет за негов наследник.

Народното събрание ще продължи да бъде силно фаргментирано и след изборите през октомври, а новите членове на ВСС се избират с квалифицирано мнозинство от 160 гласа.

В тази ситуация не е немислимо да се допусне, че Георги Чолаков и настоящият ВСС могат спокойно да навъртят по още няколко години на върха на българската съдебна система.

Разбира се, пред сегашния шеф на ВАС на масата стоят и другите две опции. Едната е да съдейства за успешен избор на бъдещ началник на съда между двама близки до него съдии, а след това да бъде промотиран евентуално за заместник-председател на съда.

Другата е да приеме ролята на редови върховен съдия във ВАС по примера на бившия началник – Георги Колев. От всички възможни опции, тази изглежда най-малко вероятна.