Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

   

  БТА

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда, пише БНР.
 
Промените в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление са внесени от ИТН и ще се гледат на първо четене. В проекта се предлага да бъде намален прагът за броя подписи за предизвикване на референдум. В същото време се увеличава срокът за събирането им – за национален референдум става 6 месеца, за местен – 5.
 
Под искането за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е подписано от депутати от ПП-ДБ, "Възраждане“ и бившите представители на двете крила от разпадналата се група на "Величие“. Като мотиви за освобождаването му са посочени липсата на прозрачност в дейността, неизпълнение на съдебни решения и липса на ефективност. Предлага се – отново като изпълняващ функциите, неговото място да заеме следващият по азбучен ред - Антоанета Георгиева-Цонкова.
 
В програмата на народните представители е включено изслушване – по искане на "Възраждане“ - на служебния вътрешен министър Атанас Илков за неспазения срок за стартиране на Национален регистър на случаите на педофилия и гласуване на първо четене на спорните промени в Закона за опазване на околната среда, зад който стоят трима депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС – Делян Добрев, Станислав Анастасов и Николай Нанков. Това е поредният опит за включване в дневния ред на този проект, който предвижда отпадане на втората съдебна инстанция за обекти с национално значение и стратегическа важност.