Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

50-то НС иска бъдещето на "Марица-изток" в доклад от служебния кабинет

   


Парламентът одобри Решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на Решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Искането е предложено от "Възраждане", пише NEWS.

Министерският съвет трябва да изготви и представи в Народното събрание доклад, който ясно и детайлно да отчете всички действия, свързани с бъдещето на комплекс "Марица-изток". Основната мотивация за този проект се базира на необходимостта всички действия на правителството да бъдат в пълен унисон с решенията на Народното събрание, които са задължителни и трябва да бъдат изпълнявани стриктно и без отклонение. Необходимостта от приемането на такъв доклад е обоснована от няколко обстоятелства, според "Възраждане", а именно решение за осигуряване на средства на "Мини Марица-изток" — ЕАД, за срок от четири години (2024 г. — 2028 г.) с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище "Източномаришки въглищен басейн", прието от Народното събрание на 25 април 2024 г. и към днешна дата остава неосъществено, като към момента няма информация за отпуснатите средства или предприетите действия в тази посока.

На 26 юли 2024 г., по време на изслушване в Народното събрание, министърът на енергетиката обяви намерението за създаване на механизъм за ранно пенсиониране на работниците, но не е предоставена информация за напредъка по тези ангажименти. Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика прието на 12 януари 2023 г. също не е последвано от информация за подадено обосновано предложение към Европейската комисия.На 4 октомври 2023 г. е прието Решение във връзка със Споразумение между министьр-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", сключено на З октомври 2023 г. касае промяна на териториалните планове за справедлив преход и премахването на дружеството за конверсия на въглищните региони също не е придружено от публичен отчет за напредъка.

Именно затова от "Възраждане" са на мнение, че прозрачността на действията на Министерския съвет е от изключително значение. Българското общество и засегнатите работници в "Мини Марица-изток" очакват ясна и открита информация за всички предприети мерки, проекти и планове, свързани с бъдещето на комплекса. Павела Митова от ИТН настоя ресорният министър да представя пред НС доклад на всяко тримесечие. Стига експерименти, настоя Искра Михайлова от "Възраждане". За решението, предложено от Възраждане бяха 152 депутати, 3 гласуваха "въздържал се".