Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Общините ще могат да инвестират средствата от курортите под тяхно управление

   


Създава се нова регламентация на условията и критериите за определяне на национални курорти. Общините ще получат право да инвестират средствата, получени от националните курорти под тяхно управление, пише OFFNEWS.

Това реши днес Народното събрание на редовно заседание. Законопроектът за промени в Закона за туризма на ГЕРБ бе приет на първо четене от 151 гласували депутати - "за" бяха 80, против - 3, а 59 се въздържаха.

Бившият министър на туризма Христо Проданов (БСП) каза, че тематиката с националните курорти е много сложна материя и че разнородната им собственост не може да бъде решена между първо и второ четене от парламента.

В момента бизнесът и хотелиерите плащат на собственика на курорта, а после и на общината местни данъци и такси.

“Всеки отделен случай трябва да се разгледа и да се вземат конкретни мерки”, каза Проданов. Според него е нужно да се създаде специален закон за курортите, подобен на Закона за индустриалните зони. 

 

Бившият министър на спорта Красен Кралев (ГЕРБ) коментира, че с мярката общините ще получат право да инвестират средствата, получени от курортите, управлявани от тях. Той каза, че би могло да се потърси консенсус между всички политически партии, за да се по-добри законът между първо и второ четене.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) гласуваха "против" законопроекта на ГЕРБ. Вяра Тодева се аргументира, като каза, че промените ще предизвикат хаос при регламентацията на курортите и че има припокриване с част от Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Любен Дилов-син (ГЕРБ) ѝ отговори, че между първо и второ четене може проблемите да бъдат изгладени. ГЕРБ също са на мнение, че в сегашния си вид разпоредбите са хаотични и неясни на места и се нуждаят от прецизиране.