Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Израел е скрил експлозиви в 5000 пейджъра на Хизбула

   


Израелската шпионска агенция Мосад е успяла да сложи експлозиви в 5000 пейджъра, внесени от ливанската групировка "Хизбула" няколко месеци преди смъртноносните взривое във вторник, твърди високопоставен източник от ливански служби за сигурност пред Ройтерс. Информацията е потвърдена и от други източници на агенцията, пише MEDIAPOOL.

Операцията на Мосад се смята за безпрецедентен пробив в сигурността на "Хизбула", след който хиляди пейджъри се взривиха едновременно в Ливан, убивайки девет души и ранявайки близо 3000 други, включително пратеника на Иран в Бейрут.

Пейджърите са купени от базираната в Тайван компания Gold Apollo, но компанията каза в изявление, че не е произвела устройствата. Те са произведени от компания, наречена BAC. "Хизбула" се зарече да отмъсти на Израел, чиито военни отказаха да коментират взривовете.

Заговорът е бил подготвян дълго време."Хизбула" е поръчала 5000 бийпъра от Gold Apollo, които според няколко източника са били внесени в страната по-рано тази година.

Основателят на Gold Apollo Су Чи-Куан казва, че пейджърите, използвани при експлозията, са произведени от компания в Европа, която е имала правото да използва марката на фирмата. По-късно BAC бе посочената като фирмата, произвела пейджърите.

"Продуктът не беше наш. Просто имаше нашата марка върху него", каза Су пред репортери в офисите на компанията в северния тайвански град Ню Тайпе в сряда.

Високопоставен ливански източник по сигурността идентифицира снимка на модела на пейджъра, AP924, който като други пейджъри безжично получава и показва текстови съобщения, но не може да осъществява телефонни разговори.

Gold Apollo каза в изявление, че моделът AR-924 е произведен и продаван от BAC. "Ние предоставяме само разрешение за търговска марка на марката и не участваме в дизайна или производството на този продукт“, се казва в изявлението.

Бойци на "Хизбула" са използвали пейджъри като средство за комуникация в опит да избегнат израелското проследяване на местоположението им, казаха пред Ройтерс тази година два източника, запознати с операциите на групата.

Пейджърите са били модифицирани от израелската шпионска служба Мосад още „на производствено ниво“.

"Мосад инжектира платка вътре в устройството, която има експлозивен материал и може да получава команда. Много е трудно да го откриете по какъвто и да е начин. Дори с всяко устройство или скенер", каза източникът.

Източникът на Ройтерс казва, че над 3000 от пейджърите са експлодирали, когато им е било изпратено кодирано съобщение, което едновременно е активирало експлозивите.

Друг източник по сигурността коментира пред Ройтерс, че до три грама експлозиви са били скрити в новите пейджъри и са останали “незабелязани“ от "Хизбула" в продължение на месеци.

Израелски официални лица не отговориха веднага на исканията на Ройтерс за коментар.
Изображенията на унищожени пейджъри, анализирани от Ройтерс, показват формат и стикери на гърба, които са в съответствие с пейджърите, направени от Gold Apollo.

Представител на "Хизбула", пожелал анонимност, каза, че детонацията е "най-големият пробив в сигурността" на групировката след избухването на конфликта в Газа между Израел и Хамас.

"Това може да се нарече най-големият провал на контраразузнаването, който "Хизбула" е имала от десетилетия“, каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за Близкия изток.

През февруари "Хизбула" изготви военен план, който имаше за цел да запълни пропуските в разузнавателната инфраструктура на групировката. Около 170 бойци вече бяха убити при целенасочени израелски удари срещу Ливан, включително един висш командир и висш служител на Хамас в Бейрут.

В телевизионна реч на 13 февруари генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала предупреди поддръжниците си, че техните телефони са по-опасни от израелските шпиони, като каза, че трябва да ги счупят, заровят или заключат в желязна кутия.

Вместо това групата избра да раздаде пейджъри на членовете на Хизбула в различните клонове на групата - от бойци до медици, работещи в нейните служби за помощ.

Експлозиите са осакатили много членове на "Хизбула", според кадри от болници, разгледани от Ройтерс. Ранените мъже имаха наранявания в различна степен по лицето, липсващи пръсти и зеещи рани на бедрото, където вероятно са били носени пейджърите.

"Наистина бяхме силно ударени“, каза високопоставен източник от ливански служби за сигурност, който има пряка информация за разследването на групата за експлозиите.
Взривовете на пейджъри дойдоха в момент на нарастваща загриженост относно напрежението между Израел и "Хизбула".