Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Експлодиращи пейджъри раниха стотици членове на Хизбула в Ливан

   


Експлодиращи пейджъри раниха стотици членове на Хизбула в Ливан, съобщи за АФП източник, близък до групировката. Ранен е посланикът на Иран в Бейрут Моджтаба Амани, но нараняванията му не са критични, съобщават държавните медии, пише БГНЕС.

Според Хизбула има 3 жертви до момента, като една от тях е син на депутат на Хизбула в ливанския парламент. Групировката заяви, че разследват причините за взривовете.

Втори източник е заявил, че инцидентът е резултат от „ израелски пробив“ в комуникациите на организацията, като е пожелал анонимност, за да обсъжда деликатни въпроси.

Инцидентът е първият по рода си, откакто Хизбула започна да води почти ежедневен огън с Израел в подкрепа на съюзника си Хамас, след като нападението на палестинската войнствена групировка срещу Израел на 7 октомври предизвика войната в Газа.

„Стотици членове на Хизбула бяха ранени от едновременната експлозия на пейджърите им“ в крепостите на групировката в южните предградия на Бейрут, в Южен Ливан и в източната част на долината Бекаа, заяви източникът.

Министърът на здравеопазването Фирас Абиад потвърди, че стотици хора са били ранени при инцидентите в цялата страна.

Фотограф на АФП в южните предградия на Бейрут видя линейки, които откараха ранени членове на Хизбула в болници в района.

Фотограф в централната част на Бейрут видя десетки ранени, които бяха транспортирани до друга болница.

В Източен Ливан десетки хора са били ранени при подобни инциденти в долината Бекаа.

Министерството на здравеопазването помоли „всички болници в... районите в близост до местата, където се намират ранените, да бъдат в повишена готовност и да повишат нивото си на готовност“, а „всички здравни работници спешно да отидат на работните си места“, за да окажат помощ.

Ливанският Червен кръст заяви, че е във „висока степен на готовност“ в изявление, споделено в X.

Официалната Национална информационна агенция на Ливан съобщи за „безпрецедентен инцидент“, при който в няколко региона са се взривили „ръчни пейджъри“.