Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

MO: Орлите не умират - те отлитат

   


От Министерство на отбраната (МО) пуснаха видео в памет на загиналите военни пилоти при авиоинцидента близо до база "Граф Игнатиево".

Майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин загубиха живота си на 13 септември при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе по време на авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Учебно-тренировъчният военен самолет Л-39, който те пилотираха, катастрофира близо до авиобаза "Граф Игнатиево".

"Българската армия изгуби двама от най-опитните и мотивирани авиатори, посветени на воинския си дълг и отдадени на страната си, оставили видима следа с делата си", посочват от МО на страницата си в социалните мрежи и допълват: "Майор Димитров и старши лейтенант Дункин остават в мислите и сърцата ни завинаги".

Орлите не умират - те отлитат, завършва трогателното послание на техните колеги. 

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет. Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура в Пловдив преди дни. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

При извършен оглед на местопроизшествието е открита и иззета т.нар. черна кутия на самолета, която е предоставена за изготвянето на експертиза. Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза „Граф Игнатиево“, така и от базата в Долна Митрополия.