Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Спасяването на евромилиардите: ЕСО и Булгартрансгаз трябва да излязат от БЕХ

   


Спасяването на около 1 милиард лева от еврофондовете минава през изваждането на двата оператора - "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и "Булгартрансгаз" от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и създаването на ново държавно дружество за зелен преход на трите въглищни региона. Това съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов от парламентарната трибуна по време на изслушването му във вторник, пише Mediapool.

До 11 септември правителството трябваше да представи доклад за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и предложение по съдържанието на глава "REPowerEU".

България е единствената държава член на ЕС, която не е представила официално глава "REPowerEU", за да може страната ни да се възползва от безвъзмездния ресурс от 479 млн. евро (над 930 млн. лв.), напомни вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

За да не бъдат загубени средствата до края на септември страната ни трябва да изпрати в Еврокомисията промените в НПВУ и съдържанието на глава "REPowerEU", а Европейската комисия да ги одобри до края на 2024 г.

Служебното правителство на Димитър Главчев предлага промени в 32 инвестиции и в 14 реформи по НПВУ и глава "REPowerEU", съобщи служебният вицепремиер Людмила Петкова. Тя посочи, че през август и септември е имало активни дискусии и срещи на техническо и политическо ниво с Еврокомисията, при които е постигнат значителен напредък.

Даване на мандат за преговори

За да бъдат финализирани промените в НПВУ и глава "REPowerEU" е необходимо парламентът да даде мандат на служебното правителство да доведе преговорите с ЕК до успешен финал.

За целта е необходимо да бъдат променени три решения на Народното събрание. Първото е от 12 януари 2023 година за промени в НПВУ в част "Енергетика". Второто е от 20 юли 2023 година за определени действия на държавни органи на "Мини Марица Изток" ЕАД. Третото решение е от 25 април 2024 г. за осигуряване на средства за "Мини Марица Изток" ЕАД за четири години - от 2024 до 2028 година, за за техническа рекултивация на терени в района, каза финансовият министър.

Изваждането на двата оператора от БЕХ

Предлага се изваждането на двата оператора - "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и "Булгартрансгаз" - от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и създаване на ново дружество "Енергийни оператори" ЕАД, което ще е под шапката на енергийното министерство, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По думите му отделянето на двата оператора от БЕХ е изискване на ЕК. Причина са съмненията са кроссубсидиране на други фирми в структурата на БЕХ. Брюксел настоява приходите и дивидентите от двата оператора да не бъдат използвани за други дейности, каза Владимир Малинов. Например, за работата на "Мини Марица Изток", допълни той.

Двата оператора ЕСО и "Булгартрансгаз" ще бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация, за да се гарантира, че те няма да бъдат продадени, каза енергийният министър.

Той увери, че с изваждането на двата оператора от БЕХ той няма да се закрива и ще продължи да съществува. Депутати обаче смятат, че на практика БЕХ ще бъде закрит. "БЕХ ще престане да съществува лека полека", каза Драгомир Стойнев от БСП.

Зелен преход на въглищните региони

Другото ново предложение е свързано със създаването на ново държавно дружество за зелен преход на въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник, каза Владимир Малинов.

Това ново държавно дружество ще се занимава с възстановяването и рекултивацията на терените в трите въглищни региона. То ще е с капитал от 500 млн. лв., а в него ще работят около 4000 работници и служители от закритите ТЕЦ-ове и мини в трите региона, обясни енергийният министър. По думите му така се дава възможност да има работа за работниците още шест години.

Промените по НПВУ

Промените в компонента "Нисковъглеродна икономика" по НПВУ включват 6 инвестиции и две ключови реформи.

Едната нова инвестиция е програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради и многофамилни сгради, т.нар. термопомпи, за 30 млн. евро, посочи Владимир Малинов.

Друга промяна е свързана със срока за реализацията на проектите за енергийно-ефективно улично осветление от общините за 92 млн. евро. Срокът се удължава с една година и така проектите трябва да бъдат изпълнени до края на първото тримесечие на 2026 г., каза енергийният министър. По този начин даваме глътка въздух на местната власт.

Дигитална трансформация и развитие на информационните системи и системите в реално време на ЕСО в условията на нисковъглеродна енергетика за 190 млн. евро е друго от предложенията за промени в НПВУ.

Остава схемата в подкрепа на изграждането на минимум 1.4GW ВЕИ и батерии, но бюджетът е намален до 342 млн. евро.

Най-много средства - 603 млн. евро се насочват към изграждането на Национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ (RESTORE).

"Катастрофа" с европарите

Бившият вицепремиер в трите правителства на Бойко Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев определи ситуацията с оползотворяването на европейските средства през настоящия програмен период като "катастрофа".

До 2030 г. България разполага с 67 милиарда лева бруто от еврофондовете и националното съфинансиране, от които една четвърт се падат на НПВУ.

За четири години по НПВУ са усвоени едва 5.7% от средствата (над 900 млн. лв.). В същото време за оставащите по-малко от две години трябва да усвоим останалите 94% от 15 млрд. лева бруто, каза Томислав Дончев.

По думите му подобна е ситуацията и по програмите от настоящия програмен период - 5.2 на сто усвояване на средствата за близо 4 години.

Заради политическата нестабилност България ще загуби милиарди през настоящия програмен период, който финансово приключва през 2030 г. Оптимистите смятат, че това ще са около една трета от средствата, реалистите смятат, че ще загубим половината, а за песимистите няма да споменавам, описа прогнозите Томислав Дончев.