Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Аптечният бранш: Скоро автоматите може да продават и лекарства с рецепти

   


„Нашето притеснение е, че всичко това, което се коментира, може да прерасне в продажба на медикаменти по лекарско предписание във вендинг машини. Това ще доведе до катастрофално положение със здравето на хората”. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, пише OFFNEWS.

Фармацевти и собственици на аптеки са в протестна готовност заради приетия на първо четене в парламента Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствата в хуманната медицина (ЗЛПХМ), с който се лекарства без рецепта ще могат да се продават във вендинг автомати извън аптеките.

Промените целят още денонощните аптеки да бъдат добавени към Националната аптечна карта. Предвиждат се икономически стимули за откриването на аптеки в отдалечени райони и държавно финансиране за аптеки в райони с недостиг.

Според Костов към момента в предложеният законопроект не е уточнено какво ще се продава във въпросните вендинг машини. „Какво ще се продава в апаратите е въпрос на наредба, която много лесно може да бъде променена. Подозираме, че точно това е и целта – тази наредба да бъде променена в последствие”, подчерта Костов.

Фармацевти: Лекарствата не са вафли, за да се продават в автомати

 

Това не е първият опит за въвеждане на автомати за лекарства, който среща отпор от фармацевтичния и аптечния бранш. През 2020 г. скандалът избухна след подписан меморандум за разбирателство с "Пос Фарма" АД, които планираха да разположат 120 000 автомата в цялата страна, а кол център от 50 души трябваше да консултира виртуално потребителят на медикамента, който щеше да контактува с фармацевт през автомата.

За целта се предвиждаше в София Тех Парк да бъде закупена сграда, а инвестицията беше на стойност 20 млн. лв. - с банков кредит и помощ от държавата в размера на 357 000 лв.

Фармацевтите готови за протести заради автоматите за лекарства

И тогава браншът се обяви категорично против намерението като обяви, че меморандумът нарушава Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, тъй като според него автомати за лекарства може да има само на територията на аптека. Другите аргументи бяха, че това ще доведе до безконтролно купуване на лекарства, че няма да има подходящи условия за съхранение на медикаментите. Освен това в малките населени места, които са и труднодостъпни, живеят възрастни хора, които заради хроничните си заболявания обикновено са на лекарства с рецепта, често заплащани от НЗОК. Наличието на автомат, който ще продава хранителни добавки и температуропонижаващи, няма да им реши проблема.

На 18 септември фармацевти и собственици на аптеки ще обявят възраженията си срещу приетите на първо четене промени в ЗЛПХМ на пресконференция. Според тях това би било "прецедент с непоправими и необратими последици за сигурността и здравето на пациентите". Те са категорични, че по този начин ще се влоши достъпът на пациентите до лекарствени продукти и фармацевтични грижи.