Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

На извънредно заседание депутатите обсъждат отлагането на новата такса смет

   


На извънредно заседание във вторник депутатите ще обсъдят дали да отложат с една година новия начин на изчисляване на такса смет - според изхвърлените отпадъци, пише MEDIAPOOL.

Действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм, но миналата седмица от ГЕРБ предложиха това да стане от 1 януари 2026 г.

Още преди месеци от Националното сдружение на общините обявиха, че общините срещат редица трудности при прилагането на новия начин на изчисляване на таксата - основно с данните за ползвателите на един имот. Поредната отсрочка за прилагането на принципа "замърсителят плаща" може да доведе до санкции от страна на Европейската комисия. Възможно е това да попречи и на присъединяването на България към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

По време на извънредното заседание депутатите ще изслушат служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов по повод с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост и за изготвяне на предложение по съдържанието на глава RePowerEU.

В рамките на днешното заседание е предвидено и изслушване на служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебния заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова – Касабова във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България също е в програмата на заседанието.