Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

София отбелязва Европейската седмица на мобилността с амбициозна програма

   


С официална церемония, Столичната община ще открие тазгодишното издание на Европейската седмица на мобилността. В 11:00 часа на кръстовището на бул. Витоша и ул. Неофит Рилски, зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов и общински съветници ще дадат старт на Седмицата заедно с детска вокална група „Бон-Бон“. Любителите на градския транспорт ще могат да видят и умалени модели на трамваи, тролейбуси и автобуси, както и да разгледат “паяк” за вдигане на коли и малък електробус.

До 14:00 часа в понеделник, по случай първия учебен ден, всяко дете под 14 години може да получи и безплатна карта за градския транспорт от специалния изнесен пункт на “Център за градска мобилност”, където ще се издават и зареждат и стандартните карти за пътуване.

През седмицата ще се проведат разнообразни събития, посветени на мобилността - Трамвай на приказките, организирани пешеходни обиколки, лятно кино, детска пътуваща изложба, изложба на ретро автобуси и Парти трамвай. В събота - 21 септември - парковете на София ще бъдат свързани с ретро линия 201, обслужвана от реставрирани стари автобуси.

Традиционно, последният ден на Европейската седмица на мобилността е 22 септември, когато ще се отбележи и Европейският ден без автомобили. Пешеходни стават всички улици, заключени между булевардите “Васил Левски”, “Цар Освободител”, “Тодор Александров”, “Христо Ботев” и улиците “Алабин” и “Граф Игнатиев”.

В неделя ще се проведе и ежегодното велошествие, което ще тръгне в 10:30 часа от пл. “Света Неделя”. По същото време депата на градския транспорт ще отворят вратите си, за да посрещнат малки и големи почитатели на автобусите, трамваите и метрото. До тях на всеки 25 минути от пл. Възраждане ще пътува специална линия с номер 202 с ретро автобуси. Линията ще минава през трамвайно депо “Красна поляна” и ще стига до автобусния гараж и метродепо “Земляне”.
Присъединете се към събитията във Фейсбук, за да получите повече информация:
Велошествие - https://fb.me/e/aTP9LZucD
Отворени врати в градския транспорт - https://fb.me/e/407QLV0PP