Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Тагарев: МО реагира неадекватно в първите моменти на инцидента в петък

   


Министерството на отбраната е реагирало неадекватно в първите моменти на инцидента в петък (13 септември), при който загинаха военните летци майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин, след като управляваният от тях военен самолет L-39ZA катастрофира в авиобаза "Граф Игнатиево". Това коментира бившият министър на отбраната Тодор Тагарев, пише Дневник.

"Рискът е бил да се прави ли маневрата на такава ниска височина или не. Пилотите са го направили. Смятам, че е имало необоснован риск. Възможно е организаторите на това шоу да са надценили възможностите на пилотите", отбеляза Тагарев и допълни, че според него те трябва да са били перфектно подготвени.

"Перфектно трябва да бъде планирано и управлявано всичко. Според мен там някъде е разковничето и проблема с причините за катастрофата. Искали са да се покажат колко са добри, ценни и важни, донякъде е обичайно за бойните пилоти", коментира още бившият министър на отбраната.

Според Тагарев възможно е височината и скоростта да не са били достатъчни за този маньовър, но упражнението трябва да е проиграно предварително.

По думите му от разпространеното от очевидци видео, заснето в последните мигове на падналия самолет, не се вижда да е имало техническа повреда.

Тагарев добави, че би трябвало още днес да излезе анализът от черната кутия, защото тя е намерена запазена.

"Черната кутия и записите от командния пункт ще покажат дали пилотите не са предприели маневра с по-голям риск", посочи още той.