Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Свят

Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп

   


Нов опит за покушение срещу Доналд Тръмп. Този път нападението беше осуетено от агенти на „Сикрет сървис“, които са забелязали дулото на оръжие в храстите на игрището, на което бившият президент е играел голф. Агентите са открили стрелба по нападателя, който побягнал и се качил в автомобила си, а после бил заловен от властите при проверка на колата му, пише NOVA.

Доналд Тръмп не е пострадал при случилото се. Той публикува съобщение, в което посочва, че е невредим и че нищо няма да го спре по пътя му в надпреварата за Белия дом.

Нападателят е бил идентифициран като Райън Уесли Раут - американец към края на 58 години. Той работи като строителен работник за себе си в щата Хавай. В публикации в социалните му мрежи става ясно, че е бил сериозно ангажиран да подпомага набирането на чуждестранни бойци, които да се бият срещу руската армия в Украйна.

Атаката се случва само девет седмици, след като по Доналд Тръмп беше стреляно на предизборен митинг. Тогава кандидатът на републиканците беше леко ранен в дясното ухо. Оттогава мерките за сигурност около него са значително затегнати. 

„Към 13:30 ч. следобед „Сикрет Сървис“ са произвели изстрели. Ние сме в постоянен контакт с тях и веднага отцепихме района. За щастие при нас дойде свидетел, който каза: „Видях мъж да излиза от храстите. Той скочи в черна кола, снимах нея и регистрационния ѝ номер“. В храстите, където е бил този човек, открихме автомат „Калашников“ с мерник и две раници, които бяха окачени на оградата. В тях имаше керамични плочки и GoPro, с което той се е готвел да снима. Агентът от „Сикрет сървис“ е свършил отлично работата си. Той се е движил малко пред мястото, на което е играел президентът. Успял е да забележи цевта на оръжието, стърчаща от оградата, и незабавно е предприел мерки срещу нападателя“, заяви шерифът на Палм Бийч Рик Брадшоу.

Решението на 45-ият президент да играе голф е било взето в последния момент. Това води до въпроса - как стрелецът е знаел местоположението на Тръмп? 

Мъжът е арестуван, в момента на задържането си е бил спокоен и не е казал нищо. Синът му е споделил, че е в шок от случилото се и това не кореспондира с любящия баща, който той е имал.