Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Политика

Главчев защити областните управители на Пеевски, нямало да ги сменя

   


  Служебният премиер Димитър Главчев защити верните на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски областни управители и даде да се разбере, че няма намерение да ги сменя.

"Всички областни управители изпълняват добросъвестно своите задължения и не са дали повод за отстраняване от длъжност", каза Главчев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос, зададен от обявилите се срещу Пеевски депутати от ДПС, пише MEDIAPOOL.

"По време на предходния служебен кабинет в областите, в които ДПС е първа политическа сила според резултатите от последните предсрочни избори, с решение на Министерския съвет бяха назначени областни управители членове на ДПС. В рамките на по-малко от месец назначените областни управители в Кърджали и Смолян, както и заместник областните управители на Плевен и Добрич, бяха освободени от вас под претекст, че са проявили явни политически пристрастия, като са заявили подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. В същото време назначените от вас областни управители в Хасково, Търговище и Шумен все още не са освободени от длъжност, въпреки открито заявените от тях политически пристрастия, както в областите, в които са назначени, така и в медийното пространство", каза Левент Мемиш на Главчев и попита кога верните на Пеевски областни управители ще бъдат уволнени.

Главчев пък отговори, че в изказването имало "бланкетни твърдения с висока степен на абстрактност относно политически пристрастия на областните управители на Хасково, Търговище и Шумен".

"Към този момент до мен не са достигнали конкретни сведения от достоверни източници, които да ми дават основания да предприема действията, към които ме приканвате", каза още служебният премиер.

Мемиш обяви, че от ДПС-Доган са готови да предоставят снимки, които доказват политическите пристрастия на тримата областни управители. "Рискувате да бъдете запомнен като неравно отдалечен служебен премиер", добави той.

По думите му през последните седмици се правят опити за въвличане на различни държавни органи и институции в разрешаване на този конфликт в полза на едно или друго крило от ДПС, което противоречи на базови принципи на правовата държава.

През юли Главчев смени областните управители на Кърджали и Смолян - Ресми Мурад и Румен Пехливанов, които са кадри на ДПС и застанаха на страната на Доган във вътрешнопартийната му война с Пеевски. Тогава той запази на постовете областните управители на Хасково и Търговище - Мехмед Атаман и Гюрсел Хасанов, които преминаха в лагера на Пеевски. Така на практика самият Главчев зае позиция по конфликта между Пеевски и Доган.