Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари Новини

Фармацевти виждат лобиски интереси за законопроекта за вендинг автомати за лекарства

   


На лице са сериозни заплахи, свързани с предложените законови промени за автоматизирана продажба на лекарства от така наречените вендинг автомати за лекарства. За това сигнализират от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България на своята Фейсбук страница, пише NEWS.

Позицията е по повод приетия на първо четене от депутатите законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с който се позволява поставянето на вендинг машини за лекарства в населени места, където няма достъп до аптеки. 

От Инициативния комитет смятат, че това създава критични рискове за здравето и живота на пациентите, поради възможността за неконтролирано разпространение на лекарствени продукти без необходимата консултация и контрол от квалифициран фармацевт.

По думите на Аделина Любенова, председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, "лекарствата не са вафли и безалкохолни напитки", а са стока от специален вид, която изисква прецизна дозировка и консултация от професионалист. Любенова изтъква, че Неправилното приемане или дозиране на лекарства може да има тежки последствия за здравето на пациента, включително фатални такива.