Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини Политика

Последният жив министър на Тодор Живков е законно награден с орден, обяви Главчев

   


Решението на Министерския съвет да награди последния министър на културата от времената на комунизма Георги Йорданов с орден "Стара планина" - първа степен, е законосъобразно. Той не е бил част от структурите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, поставен от Атанас Атанасов, във връзка с решението на Министерския съвет да предложи Йорданов за награждаване с орден "Стара планина" - първа степен, пише OFFNEWS.

"Награждаването с орден "Стара планина" - първа степен на Георги Йорданов е извършено съответствие с условията и реда, предвиден в Закона за ордените и медалите на Република България. Предложението за неговото награждаване изхожда от инициативен комитет на културни дейци и е подкрепено от постоянно действаща комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци с държавни награди, като е внесено за разглеждане в Министерския съвет въз основа на мотивирано предложение на министъра на културата", обясни Главчев.

Той добави, че е извършена проверка дали Георги Йорданов е бил част от структурите на Държавна сигурност, която е показала, че бившият министър не е бил.

"В изпълнение на чл. 11, ал. 6 от Закона за ордените и медалите за Георги Йорданов е извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документи за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, разузнавателните служби на Българска народна армия, като не са открити документи за установяване на принадлежност съгласно разпоредбите на чл. 25 от същия закон", каза още Главчев.

От изявлението му стана ясно още, че на 9 август Георги Йорданов все пак е бил награден с отличието.

 

Предложение на служебното правителство към президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството" предизвика остри реакции в парламента и позиция на служебния министър на културата Найден Тодоров, който призова културната и партийната политика да не се смесват.

В началото на август Главчев беше категоричен, че няма да отмени предложението за орден за Георги Йорданов.