Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Василев: Борисов да спре да се крие в храстите и да каже като мъж, че законите по ПВУ го притесняват

   


Асен Василев от ПП-ДБ призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да "спре да се крие в храстите и да каже като мъж, че законите по Плана за възстановяване и устойчивост го притесняват". Бившият финансов министър смята, че споразумение с ГЕРБ "не си струва хартията, на която е подписано". Коментарът му е по повод призива на Борисов да се подпише джентълменско споразумение за редовен кабинет след изборите, пише OFFNews.

"Искам да призова ГЕРБ това, с което започнахме този парламент - да се приемат законите по ПВУ, да бъде докарано до край. Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж "тези закони ни притесняват" или да каже, че "наистина са евроатлантици". А не ГЕРБ да ги блокират, защото ги е страх да не ги хванат в корупция", заяви Василев в кулоарите на Народното събрание.

Той визира реформите, които трябва да бъдат направени под формата на законопроекти, които трябва да се гласуват от Народното събрание. Това са правилата за избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията, законопроект за несъстоятелност на физическите лица, Закон за защита на лицата, подаващи сигнали, пътната карта зa климатичната неутралност, промени в кодекса на поведение на българските съдии и прокурори.

Ако България не приеме реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, може да загуби средства по второто плащане. Това предупреждение отправиха и служебните министри на финансите Людмила Петкова и на енергетиката Владимир Малинов в края на юли.

По второто плащане България чака 653 млн. евро или 1,27 млрд. лв. Василев също посочи, че заради неизпълнени реформи, предвидени по второто плащане, тези пари ще бъдат замразени.

"Аз съм сигурен, че в ГЕРБ има хора, които искат тези пари да бъдат получени. Призовавам ги да говорят с ръководството си. Този парламент не е мръднал и сантиметър, а вече е към своя край. Да спрем да се извиняваме. Борисов да спре да се крие, да е по-нисък от тревата и да мотае топката. Да излезе и да каже не искам България да получи 10 млрд. лв", коментира още бившият финансов министър.

Относно предложението на Борисов за джентълменско споразумение, Василев смята, че то не си струва хартията, на която е подписано, а трябват действия. Той добави, че ГЕРБ си "сменя мнението по три пъти на ден", заради което няма доверие на предложения от партията.