Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини Политика

ЦИК отхвърли искането на Чакъров да извади ДПС от коалицията на Пеевски

   


Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да разгледа постъпилото в рамките на обявения краен срок  заявление от Джевдет Чакъров за заличаване на ДПС от коалицията "ДПС-Ново начало", с която Делян Пеевски ще участва на изборите на 27 октомври. Предложението беше прието с 12 гласа "за" и 2 "против"- Ерхан Чаушев и Севич Солакова от квотата на ДПС, пише OFFNEWS.

Пеевски е подал заявление онлайн за оставането на партията във формацията около 19 часа на 11 септември, което е два часа след изтичането на крайния срок. Въпреки това обаче членовете на ЦИК решиха да оставят без разглеждане постъпилите документи и така партията ще остане в коалицията на Пеевски.

Аргументът на докладчика по преписката Елка Стоянова (от квотата на ИТН) е, че ДПС може да се представлява заедно и поотделно от двамата ѝ председатели, а заявленията са "противоречащи си".

По време на заседанието Стоянова посочи, че не знае как ЦИК би могла да прецени каква е действителната воля на партията, тъй като двамата председатели-Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, имат еднакви и равни права, а и двамата имат "противоречиви изказвания". Тя предложи ЦИК да не се произнася по заявление за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС- Ново начало". 

Ерхан Чаушев (от квотата на ДПС) обаче поиска 20 минути отлагане, за да се може членовете на ЦИК да се запознаят с проекта на решение.

 

След като заседанието беше възобновено, Чаушев довърши разсъждението си и предложи на ЦИК да отхвърли проекта на решение. 

"Последното вписване в нашите книги е в 17:00 ч. на 11 септември. Съгласно наше решение такива заявление за участие се подават до 17:00 ч. и те са вписани в официалния документ- регистър, който е част от изборните книги и има съответната правна сила. След 17:00 ч. започва една каскада. Тези факти са убегнали от текста на този проект за решение. Това е във връзка, че фактите не отговарят на действителността и правната действителност. В този смисъл няма как това заявление да се остави без разглеждане. Няма как при този тип изясняване да гласувам "за" него. То просто трябва да се отхвърли. Този проект за нищо не става и най-добре е ЦИК да го отхвърли", допълни Чаушев.

По-рано днес зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че Джевдет Чакъров е подал заявление за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС- Ново начало", която ЦИК регистрира вчера след решението на Върховния административен съд.

Заявлението от Чакъров е подадено минути преди изтичане на крайния срок за приемане на документи за участие във вота.