Сряда, 18 Сеп 2024
           
Спорт

Официално: ЦСКА София подписа с Лиъм Купър

   

  cska.bg

ЦСКА София обяви официално привличането на шотландския централен защитник Лиъм Купър.

33-годишният Купър преминава при "червените" със свободен трансфер, след като от юли тази година бе без отбор, пиши БНР.

Преди това защитникът игра десет години за английския Лийдс Юнайтед, на който бе и капитан, като записа 284 мача и 11 гола за "белите". За националния отбор на Шотландия той има 19 мача.

Ето какво написаха от ЦСКА София относно трансфера на 188-сантиметровия футболист. Детайли по сделката обаче не бяха съобщени:

"ЦСКА реализира истински трансферен удар с привличането на легендарния капитан на английския Лийдс - Лиъм Купър. Днес шотландският централен бранител подписа договора си с армейския клуб и веднага се присъедини към подготовката на тима на Александър Томаш.

Привличането на доказано име като Лиъм Купър е поредното доказателство за авторитета на марката „ЦСКА“ на международната сцена. В последното десетилетие Купър се превърна в една от най-влиятелните фигури в Лийдс Юнайтед, достигна до капитанската лента и си извоюва статута на безспорен лидер в съблекалнята на йоркшърския клуб. От 2019 година насам бранителят записа и впечатляващи участия в 19 мача с екипа на шотландския национален отбор.

Лиъм Купър е роден на 30 август 1991 година. Стартира кариерата си в Хъл Сити и на 16-годишна възраст дебютира за мъжкия тим в мач от турнира за Купата на лигата на Англия срещу Суонси. Първите му минути в английската Висша лига идват на 26 септември 2009 година срещу Ливърпул на „Анфийлд“.

В периода 2011-2013 година последователно играе като преотстъпен в Карлайл, Хъдърсфийлд и Честърфийлд преди последният клуб окончателно да откупи правата му. С Честърфийлд Купър стига до промоция в Лига 1 и е обявен за играч на годината на клуба.

Отличните му изяви привличат вниманието на Лийдс Юнайтед, с чийто екип успява да направи бляскава кариера. Още в първия си сезон Купър става капитан на тима и взима участие в 31 мача, а в следващите два сезона добавя 59 участия във всички турнири. Истинският му възход към легендарния статут на „Елънд Роуд“ започва след пристигането в клуба на аржентинския мениджър Марсело Биелса. В първата кампания Лийдс остава на косъм от промоция в елита на английския футбол, но Купър се утвърждава като безспорен фактор в състава и гарант за бъдещите успехи. Те не закъсняват и още през сезон 2019/2020 Лийдс се завръща триумфално във Висшата лига, а Купър допринася с 40 участия и 2 попадения. Междувременно Лиъм се утвърждава и в националния тим на Шотландия, помагайки на „гайдарите“ да се класират последователно два пъти на европейски финали.

През 2020 година Купър сбъдва детската си мечта да изведе Лийдс с капитанската лента в мач от Висшата лига на Англия – паметният момент идва при успех над Фулъм у дома, а впоследствие записва още 24 срещи в елита до края на сезона. До лятото на 2024 година Лиъм продължава все така да е водещият фактор в отбраната на Лийдс и истинско вдъхновение за младите играчи в клуба. Като цяло той записва 284 мача и 11 гола в 10-те си сезона за йоркшърци.

Освен с изявите си на терена, Лиъм Купър оставя значимо наследство в Лийдс Юнайтед и с участието си в различни социални каузи и инициативи, които го превръщат в един от любимите футболни герои на феновете на клуба.

Добре дошъл в ЦСКА!"