Сряда, 18 Сеп 2024
           
Новини Политика

Държавата да финансира денонощни аптеки, реши НС на първо четене

   


Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане", задължаващ държавата да финансира автомати за лекарства или денонощни аптеки, включително в труднодостъпните региони, пише OFFNEWS.

От 153 гласували народни представители "за" бяха 119 (ГЕРБ, Възраждане, ИТН, БСП, независими) , "против" - 12 (ДПС) , а 22 депутати се въздържаха от вота (20 от ПП-ДБ и по един от ДПС и независимите).

Вносителите на законопроекта от "Възраждане" посочват, че липсата на денонощни аптеки из страната, включително и в големите градове, създава множество проблеми за местните жители. 

С промените се намалява данъка върху новооткритите аптеки в труднодостъпни райони. В Националната аптечна карта изрично се вписват денонощните аптеки, за да се гарантира създаването им там, където липсват. Корпоративният данък на аптеките се намалява на 8%. 

"Възраждане" предлагат и да се изведат аптечни автомати пред аптеката, така че хората денонощно да могат да се снабдяват с лекарствените продукти. Маргарита Генчева от партията на Костадин Костадинов изтъкна, че единствената логика за съществуването на подобни автомати, е те да се намират извън помещението на аптеката. 

 

Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви, че партията му ще подкрепи този законопроект, защото ще помогне на повече хора да получат достъп до здравна грижа. 

Катя Панева от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че "трябва да се ограничи безконтролната продажба на лекарства", което предизвика остра реакция от депутатите на "Възраждане" дюдюкане в залата.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ заяви, че необоснованото пускане на лекарства е огромна вреда за населението и опасност. Той посочи, че голяма част от българското население е резистентно към антибиотици. "Затова нашата група ще се въздържи и ще предложи промени между първо и второ четене", каза Митковски. 

Рая Иванова от "Възраждане" му отговори, че автоматите ще могат да отпускат само продукти без лекарско предписание.

Закана за съдебно дело от Катя Панева за клевета

Георги Георгиев от "Възраждане" обвини Катя Панева, че е част от фармацевтичното лоби и каза, че ПП-ДБ нищо не са направили за здравната система по време на управлението си.

Катя Панева се защити и каза, че ще съди Георгиев за думите му и че винаги е казвала, че има проблем с достъпа до лекарства из страната.

Костадин Костадин също взе думата и заяви, че ПП-ДБ имат мизантропски виждания. "Как може лицето Панева да излезе и да заяви, че всяка аптека е на 5 минути разстояние", възмути се той. 

Между първо и второ четене се очаква прецизиране на нормативните текстове в ресорната парламентарна комисия.